Dodik: Vijeće ministara BiH za mjesec dana ili duboka kriza

  Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će, ako bude političke volje, za 30 dana biti formiran novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te upozorio da će, u suprotnom, BiH ući u duboku krizu.- Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u Parlament, postoji parlamentarna većina. U Parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi europski put, a za to nam treba da se formira Vijeće ministara - istaknuo je Dodik.

Lider SNSD-a rekao je za "Nezavisne novine" da se nepotrebno dugo čekalo na dogovor o formiranju vlasti na razini  BiH, ističući da SNSD nije nikoga uvjetovao niti bilo šta problematizirao. 

On je podsjetio da je prvo formiran Zastupnički dom BiH, kada su počele blokade.

- Onda smo mi, kada smo vidjeli da SDA kalukulira, blokirali rad Zastupničkog doma, a i jasno stajalište EU pokazalo je da neki ne mogu nastaviti s blokadama i da treba što prije formirati vlast na razini institucija BiH. Europski dužnosnici podržali su ovaj sporazum - kazao je Dodik. 

Na pitanje je li točna priča koja se pojavila u javnosti da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, "kao što stoji u planu koji je već sačinjen", Dodik je rekao da o tome nije ništa dogovarano, da treba sporazum i principe koji su potpisani pročitati onako kako piše.

- Nemam pojma. Ništa nismo dogovarali o tome. Volio bih da i vi kao ozbiljan novinar pročitate sporazum, odnosno principe koje smo potpisali onako kako piše. Vuk Karadžić je rekao: "Čitaj kao što je napisano" - dodao je Dodik.

Naglasio je da će se, nakon konstituiranja vlasti na razini BiH, odnosno formiranja Vijeća ministara, intenzivirati europski put BiH, za koji postoji konsenzus svih u BiH.

Na pitanje je li SNSD s koalicijskim partnerima odlučio ko će preuzeti dužnosti u Vijeću ministara, Dodik je rekao da je ime kandidata za predsjedavajućeg odavno poznato (Zoran Tegeltija).

- Sada slijedi procedura, pa ćemo vidjeti. Kao koalicija ćemo, nakon imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, koje će izvršiti Predsjedništvo BiH, ponovo razgovarati o sudjelovanju u strukturama na razini BiH - naveo je Dodik.
(Izvor: Dnevni Avaz)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna