U Hrvatskoj žele uvesti porez na šećer jer misle da je to glavni razlog pretilosti djece

Udruga poreznih obveznika Lipa pozvala je u srijedu na potpisivanje internetske peticije protiv uvođenja poreza na šećer u bezalkoholnim pićima i podizanja trošarina na duhanske i alkoholne proizvode, a Vladu poziva da odustane od novih poreza i okrene se smanjivanju proračunskih rashoda. Riječ je o  porezima na šećer i bezalkoholna pića te podizanju trošarina na duhanske i alkoholne proizvode koje podržava hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić, između ostalog, tvrdeći da će povećanje poreza na šećer u bezalkoholnim sokovima imati pozitivan utjecaj u borbi protiv pretilosti djece."Uvođenjem poreza na šećer u bezalkoholnim pićima te povećanjem trošarina na duhanske i alkoholne proizvode, u vašim se životima ništa neće poboljšati, ali će se zato povećati količina vašeg novca kojim raspolaže ionako prerastrošna država", kaže se u Lipinu priopćenju.

Navode da se novi namet na šećer uvodi pod izgovorom zaštite mladih od pretilosti, ali ida uzrok pretilosti nije višak šećera u sokovima nego jednostavna i jeftina hrana, jedina dostupna osiromašenim građanima, pritisnutim prevelikim porezima.

"Smanjenje poreznog opterećenja i dizanje standarda građana će poboljšati prehranu, a do toga se ne dolazi uvođenjem novog poreza", smatraju u Lipi.

Lipa se protivi svakom daljnjem povećanju poreznog opterećenja građana, uvođenju novih poreza i povećanju postojećih, čija je jedina svrha i smisao, kako kažu u toj udruzi, kamufliranje neefikasnosti dijelova javnog sektora i i dodatno punjenje proračuna.

"Da je Vladi uistinu stalo do zdravlja građana umjesto dodatnog oporezivanja provela bi mjere iz Nacionalnog programa reformi 2019. poput funkcionalne integracije bolnica, daljnjeg razvoja objedinjene javne nabave, digitalizacije te učinkovitog upravljanja ljudskim resursima", stoji u priopćenju.

Lipa poziva Vladu da odustane od "novog poreznog udara na građane i okrene se smanjivanju rashodne strane proračuna, odnosno provođenju reformi i istinskom poreznom rasterećenju".


Iz Hrvatske gospodarske komore već u prijašnjim polemikama oko uvođenja ovog poreza daju prednost širenju svijesti o zdravom načinu življenja i prehrane, dok iz HUP-ove Koordinacije proizvođača hrane i pića poručuju da oni već godinama poduzimaju mjere i aktivnosti za rješavanje rastućeg problema pretilosti i potrošačima nude sve širi izbor proizvoda s manje šećera i kalorija. Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom, smatra da je prevencija puno djelotvornija od represije.

Iskustva nekih zemalja potvrdila su da porezi nisu riješili problem pretilosti, ali negativno su utjecali na prehrambenu industriju i gospodarstvo te dodatno pogoršali socijalni status siromašnijih građana koji najveći dio primanja odvajaju za hranu.

Danska je tako odustala od poreza na šećere i masti, dok je u Meksiku nakon poreza na šećer dnevni energetski unos smanjen tek za 6-10 kalorija, a istodobno su izgubljeni deseci tisuća radnih mjesta.

Iz Stanić Beveragesa kažu da uvođenje poreza logično poskupljuje sam proizvod i proces njegova nastajanja što nije olakotna okolnost ni za proizvođača ni za potrošače. No kako je u fokusu tvrtke brend Juicy sokova bez dodanih šećera te inovativni proizvodi, potencijalno uvođenje dodatnog poreza na šećer njih ne bi pogodilo. Andrea Gross-Bošković, direktorica HAH-a, kaže da su prošlotjedni rezultati istraživanja o prehrambenim navikama odraslih Hrvata pokazali da zaslađenih napitaka unesemo u prosjeku 27 g/dan, a vode iz slavine daleko više, oko 1118 g/dan.

– Usporedbom te dvije prosječne vrijednosti, ako ih promatramo kao unos pojedinačne namirnice, a ne kroz unos šećera, možemo vidjeti da za uvođenje poreza na zaslađena bezalkoholna pića nema opravdanja – rekla je Gross-Bošković.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna