Dugogodišnji ravnatelj SKB Mostar dr. Ante Kvesić kaže da nemaju za plaće

Sveučilišna klinička bolnica Mostar nalazi se u teškoj situaciji, a u ovim uvjetima neće moći isplatiti plaće za mjesec srpanj dok se ne osiguraju sredstva za isplatu, piše portal Ero.tel.

 

 

U pismu kojeg potpisuje ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić, a koje je poslano vodećim hrvatskim dužnosnicima, spominju se problem sredstava koja nisu dovoljna za normalno funkcioniranje ove zdravstvene institucije. ''Napominjemo da je u protekloj 2018. godini, Vlada HNŽ-a osigurala 97.916,67 KM, a u 2019. još 195.833,30 KM, dok je ZZO HNŽ za 2019. godinu osigurao 155.173,37 KM i ZZO ŽZH 255.000,00 te ukupno povećanje iznosi 606.006,67 KM na mjesečnoj razini.

Tako osigurana sredstva predstavljaju nešto malo više od 50 posto potrebni sredstava za dosljednu primjenu Kolektivnih ugovora, bez povećanja koeficijenata složenosti od 0,30 koje moramo obračunati za plaće za mjesec srpanj 2019. godine i dalje. Zbog navedene situacije je SKB Mostar prvo polugodište 2019. poslovala s gubitkom u iznosu od 3.686.977,00 KM'', piše u priopćenju.

Slijedom navedenog, izvještavaju da SKB Mostar neće moći isplatiti plaće za mjesec srpanj sukladno novom kolektivnom ugovoru koji je potpisan prošle godine. ''Svjesni svih mogućih posljedica pozivamo Vas da nam pomognete i da osigurate dodatna sredstva kako ne bi remetili isplatu plaća, redovni rad i kupuno poslovanja SKB Mostar. Ne možemo i ne želimo biti jedini u cjelokupnom lancu koji će preuzeti odgovornost zbog navedene situacije te napominjemo da se ovdje više ne radi o ugroženom redovnom poslovanju, nego i o eventualnoj nemogućnosti pružanja zdravstvenih usluga našim pacijentima/osiguranicima'', stoji u Kvesićevom pismu hrvatskim dužnosnicima.

Ovim povodom portal Ero.tel kontaktirao je ravnatelja Kvesića koji je potvrdio kako je pismo otišlo na adrese hrvatskih dužnosnika, uključujući i predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragana Čovića.

''Nama nedostaje 600.000 maraka na mjesečnoj razini kako bi mogli poslovati normalno. To su sredstva koja su trebali osigurati oni koji su potpisali novi kolektivni ugovor. Mi nećemo moći sukladno tom ugovoru isplatiti plaće djelatnicima jer novca za povećanje nema. Nadam se kako će se nakon ovoga stanje promijeniti i kako će SKB Mostar dobiti sredstva koja su potrebna za normalno funkcioniranje bolnice'', rekao je Kvesić za portal Ero.tel.

Očekuje se odgovor sa adresa na koje je Kvesić ovoga tjedna poslao alarmantno pismo.

Inače, SKB Mostar je rekorder po visini duga među zdravstvenim institucijama u BiH. "Dugovi naše bolnice su 107 milijuna maraka, od čega je 35 milijuna prema dobavljačima, desetak milijuna za komunalije te 30 milijuna na poreze", svojedobno je kazao dr. Kvesić, napominjući kako su 20 milijuna kamata na porez dobili “na poklon od osnivača, odnosno od FBiH”.

Na račun SKB-a Mostar u kolovozu prošle godine, odlukom Vlade RH, uplaćeno je 39 milijuna kuna iz proračuna Republike Hrvatske, a u cilju olakšavanja rada mostarske bolnice, stabilnog poslovanja i rješavanje dijela duga koje nosi ova financijska ustanova.

Međutim ravnatelj Kvesić, koji je na toj dužnosti skoro dva desetljeća, za ove probleme, veliki dug pa i višak uposlenika ne smatra se odgovornim. Čak što više, on tog krivca vidi u Federaciji BiH.

"Netko mora trajno preuzeti odgovornost, a to upravo očekujemo od Federacije BiH kao našeg osnivača i suosnivača", često u svojim medijskim istupima tvrdi dr. Kvesić.
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna