RAT ZA OBAVJEŠTAJCA Slučaj Mehmedagić - Lažna afera ili lažna diploma?

Već duži period među partnerima na vlasiti, SNSD - HDZ - SDA, vlada pravi rat za nadzor nad Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH (OSA BiH), a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik već nekoliko puta je kazao je da sadašnji direktor Mehmedagić neće imati njegovu podršku prilikom skorašnjeg kadroviranja. Oštre kritike su pristizale i od predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, a sam Mehmedagić slovi kao kadar SDA, dok ni u SBB-u ne skrivaju pretenzije za upliv u ovaj vrlo značajan resor. "Igra" oko prvog čovjeka OSA-e kulminirala je aferom o lažnoj diplomi gdje se direktora OSA-e optužuje za lažnu diplomu banjalučkog sveučilišta, iako posjeduje diplomu pravnog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu.

 

(foto: Mehmedagić sa ravateljem Granične policije Zoranom Galićem) Povodom posljednje afere u vezi s odlukom Inspektorata Republike Srpske o poništenju diplome direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, ovu temu je komentirao profesor na fakultetu za Kriminalistiku i sigurnosne studije Jasmin Ahić.
Ahić za Klix.ba analizira cijeli slučaj, poručujući da se radi o specifičnom trenutku plasiranja priče o diplomi, s obzirom na to da se približava izbor novog direktora OSA-e.

"Mislim da je ovdje namjera da se u kontinuitetu vrše udari na dvije važne državne institucije koje su bile nedodirljive za politikanstsko-politička djelovanja, a to su OSA i Oružane snage BiH. Jednu ovakvu aferu koja od ranije traje, usmjerenu prema direktoru OSA-e, vidim kao kontinuitet napada na tu instituciju", kazao je.

Ahić smatra da je ovdje riječ o osobnom napadu na Mehmedagića te da je riječ o istoj politici napada na rad OSA-e koja traje od 2017. godine.

"Diskreditacija i pokušaj diskreditacije je jedan od najjačih napada u kojem se Mehmedagić pokušava diskreditirati prije novog kandidiranja za direktora OSA-e. Ovdje je indikativan tajming kada se pojavljuju ovakve afere koje imaju konkretne elemente. Svi obavještajno-propagandni kanali preko kojih je afera plasirana imaju sve detalje i procedure, što dovoljno govori o čemu se radi. Sve je to dobro pripremljeno. Rješenje Inspektorata je doneseno 5. kolovoza i objavljeno 15. kolovoza i to govori o tajmingu", kazao je Ahić.

Na pitanje smatra li da je Inspektorat RS-a pod političkim utjecajem jer se radi o službenoj instituciji entiteta, Ahić je rekao:
"U svakom slučaju pravosudni i inspekcijski organi koji su započeli akciju provjere diploma u svim sektorima i svi organi koji moraju provesti takve radnje imali su pravo i dužnost istražiti takve pojave. Samo ukazujem na to da je tajming u određenom segmentu vezan za ono što će uslijediti u sljedećem periodu, a to je izbor direktora OSA-e i neformiranje vlasti u BiH. Dakle, mislim na diskreditaciju i pokušaj diskvalifikacije prvog čovjeka OSA-e za eventualno novi mandat", kaže Ahić.

Inspektorat RS-a je vršio provjeru diplome prema nalogu Tužiteljstva BiH koje je i otvorilo predmet. Profesor Ahić je također upitan za komentar činjenice da direktor OSA-e nije predao diplomu na provjeru kada je Tužiteljstvo BiH otvorilo predmet.

"Nisam upoznat o proceduri i samim zahtjevima. Ono što je jasno je da od 2016. imamo javne atake na Obavještajno-sigurnosnu agenciju i sada na prvog čovjeka te institucije. Čak i ranije su postojali udari da je ta institucija pod kontrolom jedne stranke, čak su javno iznesene takve optužbe, a to je uradio Dragan Čović. Spominje se tu i jedna neodrživa teza da u BiH postoji paraobavještajni sustav u institucijama. Pa Milorad Dodik od 2017. govori da je OSA neprijateljska agencija za srpski narod. U samom sustavu, a prije svega pravosudnom, s ovolikim brojem afera, prije svega u VSTV-u, ali i Tužiteljstvu BiH i njihovim imenovanjima možemo tražiti tu poveznicu. Najeklatantniji primjer refleksije toga su reakcije populističkih medija u regiji i u BiH jer se vidi da mnogi imaju detalje, gdje se vidi da je sve planirano, od tajminga pa do drugih detalja", kazao je Ahić.

OSA, smatra Ahić, je ona institucija koja ne smije biti pod segmentom pritiska zbog prirode svog posla. No, ne osporavajući rezultate rada, Ahić je upitan za komentar i činjenice da direktor OSA-e ipak nije predao svoju diplomu na provjeru, je li to što, eventualno, ne vjeruje Tužiteljstvu ili zbog nekog drugog razloga.

"Nisam siguran, ali tu postoji određeni kodeks, ali i procjena rukovodstva te agencije, ali i direktora, jer sami podaci koji govore o operativnim podacima, radnicima imaju status zaštićenih tajnih podataka, koji su po zakonu jasni. Moguće je da bi došlo do doticanja s nekim osobama iz određenih procesa. Ipak, svaka obavještajna služba mora maksimalno poštovati osnovne principe rada: tajnost, relativnu autonomnost, konspirativnost, odnosno štititi integritet i tajnost svojih podataka", zaključio je Ahić u krazgovoru za Klix.ba.

Inspektorat naložio rektoru da Mehmedagiću poništi diplomu

Inače, podsjetimo da je Inspektorat Republike Srpske donio je rješenje kojim je naloženo poništavanje fakultetske diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmanu Mehmedagiću.

Rektoru Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci Radovanu Klincovu naloženo je poništavanje diplome izdane Osmanu Mehmedagiću. Također, u Službenom glasniku RS-a diploma izdana na ime direktora OSA-e bit će proglašena ništavnom."

"Na osnovu zahtjeva Tužiteljstva BiH za provjeru zakonitosti sticanja diplome Mehmedagić Osmana, izdane od Fakulteta poslovnih studija čiji je pravni sljednik Univerzitet poslovnih studija Banja Luka, Prosvjetna inspekcija RS je 30. srpnja izvršila izvanrednu inspekcijsku kontrolu u navedenoj visokoškolskoj ustanovi", priopćeno je iz Inspektorata RS-a.

Uvidom u matične knjige i ostalu dokumentaciju utvrđeno kako je Mehmedagiću odobren upis na treću godinu fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom fakultetu u Sarajevu, međutim mišljenja o priznavanju diferencijalnih ispita dali su profesori koji nisu imenovani za nastavnike za diferencijalne ispite.

"Utvrđen je i veći broj propusta u samoj dokumentaciji, kao što su nedostaci na prijavama za polaganje ispita koje nisu imale naveden datum polaganja ispita, nisu imale potpis referenta Studentske službe, u dijelu prijave koji popunjava odgovorni nastavnik nisu upisani svi podaci. Inspektorima nisu predočeni ni zapisnici o polaganju ispita koje u skladu sa zakonom popunjava ispitivač i dostavlja Studentskoj službi. Također, propusti su utvrđeni i u prijavnim i semestralnim listovima, gdje nedostaju podaci o semestru/godini, o priznatim ispitima, potpis studenta, nazivi predmeta, podaci o odgovornim nastavnicima i drugo", doznaje se iz Inspektorata RS-a.

Može se žaliti na rješenje

Iz Inspektorata navode i da je utvrđeno kako su Mehmedagiću priznati neki ispiti, a da je zatim ponovo polagao te iste predmete te je ostalo nejasno da li mu je ispit priznat ili je isti polagao. "U matičnoj knjizi je evidentirano da je student polagao ispite iz treće godine studija, a da prethodno nije položio sve ispite iz druge godine studija, što je suprotno zakonu", dodaje se u priopćenju. Mehmedagić se na rješenje može žaliti i na taj način pokrenuti drugostupanjski postupak.

Reagirala OSA

"Rješenje kojim Inspektorat entiteta RS traži od Univerziteta za poslovne studije poništavanje diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine predstavlja novi nasrtaj na OSA-u i direktora Osmana Mehmedagića", reagirali su iz  OSA-e BiH.

"Diploma direktora Mehmedagića je uredno stečena i izdana. To je potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru Mehmedagić prolazio. OSA BiH i direktor Mehmedagić su već duže vrijeme pod konstantnim udarima pojedinih pravosudnih i političkih centara moći kojima ne odgovara zakonit, profesionalan i odgovoran rad Agencije u borbi protiv kriminala i drugih štetnih djelovanja po državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane", navodi se iz OSA-e.

Bavode da je "ovo pokušaj da se preko Inspektorata RS na ovakav način diskredituju Mehmedagić i OSA BiH", te je to "samo nastavak udara i potpuno je jasno tko i s kojim ciljem stoji iza njih".

"Pravosudne institucije i inspekcije imaju pravo da u skladu sa zakonom vrše provjere, ali nitko nema pravo montirati bilo kakve istrage kojima bi diskreditirali osobe koje se suprostavljaju organiziranom kriminalu u BiH", zaključili su iz OSA-e.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna