Izvoz 13.000 tona mesa u rukama parlamenta

  Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji će, između ostalog, ovdašnjim proizvođačima omogućiti izvoz 13.000 tona mesa, trebaju amenovati bh. političari."Da bi se Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske implementirao, potrebno je da ga ratificira Parlamentarna skupština (PS) BiH, što do sada nije učinjeno. Cijenim da je od velikog interesa da do ratifikacije što prije dođe jer sporazum donosi mnogo veće ekonomske benefite u odnosu na postojeći", rekao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

To se, po njegovim riječima, prije svega odnosi na zajamčene kvote za izvoz mesa u Tursku, u količini od 13.000 tona, što do sada nije bio slučaj.

"Također, ovaj sporazum garantira veće mogućnosti za izvoz hrane biljnog porijekla, prije svega brašna, jestivog ulja i glukoznog šećera. Novi ugovor također, prije svega bh. strani, otvara mogućnost trgovine uslugama", rekao je Šarović u izjavi za "Nezavisne".

I Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, ocjenjuje da će ovaj sporazum, ukoliko zaživi, biti pozitivan za BiH.

"On ima svoje prednosti u odnosu na raniji sporazum. Međutim, nije ratificiran, a u međuvremenu se događaju mnoge druge stvari, uključujući i ograničenje uvoza piletine iz Turske u BiH, pa se sve to može iskomplicirati. Ne znam kakav će epilog svega toga biti", naglasio je Vasić u izjavi za "Nezavisne".

I Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, smatra da je šteta što ovaj sporazum još nije ratificiran.

"Mi se stalno zalažemo za zaštitu domaće proizvodnje, jer ono što mi proizvedemo sasvim je dovoljno za domaće tržište kada su u pitanju meso i mesne prerađevine. Međutim, mi sada izvozimo svoju kvalitetnu junad, a uvozimo juneće meso za koje sumnjamo da je lošeg kvaliteta", rekao je Marinković.

Po njegovim riječima, poljoprivrednici se ne mogu pomiriti s tim da bi zapadna Europa nama prodavala prvu klasu, a sebi ostavljala zadnju.

"Možemo, dakle, da opravdano sumnjamo u kvalitetu tog mesa, dok sa druge strane izvozimo najkvalitetnije meso, uzgojeno našim žitaricama", pojasnio je Marinković, te ipak dodao da je, ako smo se odlučili za Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, takav sporazum potrebno i ratificirati.

Podsjetimo, predsjednik Turske Erdogan i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik potpisali su u svibnu u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH.

"Želim još jednom da potvrdim uspješnost posjete, koja se ostvarila kroz potpisivanje sporazuma o trgovini, koji podrazumijeva određene preferencije i privilegije za BiH, a time i Republiku Srpsku", rekao je tada Dodik.

Šarović je tada ocijenio da je taj sporazum vrlo značajan i unaprijeđen zbog širenja zone slobodne trgovine i novih pogodnosti koje će naši izvoznici imati kada je u pitanju trgovina s ovom važnom zemljom koja je u pet-šest najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Inače, prema ranije objavljenim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH za prošlu godinu, Turska je sedmi najveći uvoznik u BiH. Što se izvoza tiče, Turska je na listi osma.

(Izvor: Nezavisne novine)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna