Uz pjesmu 'Neka ljubi'ko kog koga hoće', Sarajevo je "preživjelo" prvu bh. 'Paradu ponosa'

Prva i povijesna bh 'Povorka ponosa završena je pjesmom i emotivnim govorima učesnika koji su prošetali od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine. Organizatori su se u suzama zahvalili svima koji su podržali njihovu borbu za jednakost lezbejki, gay, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba sa drugim osobama u BiH, izvješćuje Klix.ba.Iako su proteklih mjeseci trpili brojne osude te sukobljavanja onih koji su bili protiv povorke te onih koji ih podržavaju, poručuju kako je ovo i njihov grad i njihova države te da neće odustati od borbe za jednaka prava svih.

Član organizacijskog odbora Branko Čulibrk kazao je da je današnja borba, zapravo, borba za sve građane, a ne samo pripadnike LGBTIQ zajednice.

"Mi LGBTIQ osobe se svakodnevno borimo za našu ljubav, homofobi nas tuku, neke institucije stigmatiziraju, odvode na liječenje, ne daju isti pristup zdravstva, posebno transseksualnim osobama koje moraju proći potpunu tranziciju da bi mogle i dokumente promijeniti. Naša dužnost je govoriti javno za slobodu. Zahtijevamo društvo bez nasilja i homofobije, legalizaciju istospolnih brakova, zdravstvo za trans osobe i promjenu dokumenata. Osjećamo veliku odgovornost govoriti o svim potlačenim u društvu, Romima, radnicima, migrantima, svima koji su na margini i trpe višestruku diskriminaciju. Pozivamo na solidarnost i empatiju. Ovo je povorka za sve nas. Smrt fašizmu", kazao je Čulibrk.

Lejla Huremović, također iz Organizacijskog odbora 'Povorke ponosa', naglasila je kako danas LGBTIQ osobe u BiH prestaju biti nevidljive.

"Danas više nego ikada poručujemo da ćemo se hrabro i dostojanstveno boriti za naše živote koji ne mogu biti u četiri zida, oslobođeni od straha i nasilja. Tjeraju nas da budemo ono što nismo, tjeraju nas iz kuće ili zaključavaju. U školi ne smijemo kazati tko smo jer učitelji i nastavnici otvoreno govore protiv. Da imamo prava kao drugi ja danas ne bih bila ovdje već bismo radili na rješavanju drugih problema kojih je more u našoj državi. Svjesni smo da ova povorka neće promijeniti svijet i da postoji dosta LGBTIQ osoba koje svojim najbližima neće ni nakon ovoga moći kazati tko su, ali im ova povorka znači sve, daje snagu i vjeru da će se razbiti predrasude o nama i da će biti bolje. Tu smo, nikoga ne ugrožavamo. Neka se širi ljubav. Sanjamo o društvu u kojem ćemo graditi naše obitelji u ime ljubavi i slobode", kazala je Huremović.

Na kraju povorke ispred učesnika pojavio se Damir Imamović koji je uz gitaru izveo akustičnu verziju sevdalinke "Snijeg pade na behar na voće". "Neka ljubi 'ko god koga hoće", odjekivalo je Trgom Bosne i Hercegovine.

 

 

U povorci i američki veleposlanik u BiH

I američki veleposlanik u BiH Eric Nelson prošetao je danas ulicama Sarajeva zajedno sa učesnicima prve bh. 'Povorke ponosa'. Nelson je uz veliki broj pripadnika svog osiguranja šetao od Vječne vatre do Parlamenta BiH.

"Veleposlanstvo SAD-a izražava podršku prvoj 'Povorci ponosa' u BiH. Cilj 'Povorke ponosa' su jednaka ljudska prava za sve. Moj partner i ja cijenimo dobrodošlicu i poštovanje koju su nam ukazali ovdje. Sudjelovati ću u Povorci ponosa da bih dao podršku svim pripadnicima LGBTI zajednice i njihovim obiteljima", poručio je Nelson nekoliko dana uoči povorke.

Inače, tijekom jučerašnje šetnje povodom "Dana tradicionalne porodice" koja je održana danas u Sarajevu prisustvovao je i predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović koji je imao oštru poruku za veleposlanika SAD-a u BiH.

Veleposlaniku je poručio da je on gost u BiH te da treba postupati u skladu s njenim pravilima.

Aganović je kazao kako su se on i ostali devedesetih godina borili za građansku državu i za prava čovjeka, ali da Bh. 'Povorka ponosa' nije u okviru građanskih prava. Kazao je i da su to nadljudska i nadgrađanska prava, te da je povorka zapravo "iživljavanje nad ljudskim pravom".

"Ovo je teroriziranje građana. Neka rade u svoja četiri zida što god žele, ali javno paradirati, provocirati i terorizirati građane nitko nema pravo, čak ni američki veleposlanik sa zastavom na Američkom veleposlanstvu. Ambasadore, mi cijenimo prijateljske odnose Amerike i ono što čini za ovu državu i mi to ne zaboravljamo, ali nemojte ni vi zaboraviti da ste gost u mojoj državi, a ja sam ovdje domaćin", kazao je između ostalog Aganović.
(Izvor: Klix.ba)

Komentari:

No comment.

Republika

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna