Milanović Komšića nazvao "posebnim slučajem": "Očekivao sam čojstvo, pa nemoj me farbati"

Bivši premijer Hrvatske i bivši predsjednik SDP-a Hrvatske, Zoran Milanović, a danas kandidat kojeg je SDP podržao u utrci za predsjednika Hrvatske, danas je rekao da je od hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića "očekivao čojstvo", nazvavši ga "posebnim slučajem". Što se tiče priče o "bošnjačkoj zavjeri" prilikom izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Milanović je kazao da bi Bošnjaci u slučaju postojanja "bošnjačke zavjere" našli "nekog Petra Horvatića" i izabrali ga za člana Predsjedništva BiH.Milanović je ovo kazao gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' kod Aleksandra Stankovića, a uskoro je stigla reakcija i od prozvanog Komšića.

"Od Komšića sam očekivao ono što se u crnogorskoj etimologiji zove 'čojstvo'. Jači si - veći si. Hrvati ne mogu nikoga izabrati ako ih tako preglasate, a daj pokaži da ti je stalo. Ti i ambasadore šalješ iz kvote etničkih Hrvata. Zašto ne šalješ ambasadore koji su Jevreji? Pa nemoj me farbati. To nije čojstvo, dakle ne tražim junaštvo. Zaštiti druge od sebe jer ti si jači", rekao je Milanović.


Milanović je rekao da je Komšić s njim "dogovorio kavu" 2006. godine nakon što je prvi put izabran u Predsjedništvo BiH, ali...

"Nije čovjek došao. Ja sam ga zvao i on mi je rekao, kao: 'Tu sam na aerodromu'. Međutim, nakon toga smo se upoznali i družili se. Ja sam govorio na njihovim skupovima u BiH. I to na onoj kampanji 2010. godine kada su oni osvojili izbore. U tom trenutku još nisam bio izabran za predsjednika Vlade Hrvatske", rekao je Milanović.

Kazao je da "sve vrijeme Komšiću govorio kako sada ima priliku biti predstavnik hrvatskog naroda" te da je "on, bez obzira šta Ustav BiH govori ili ne govori, izabran na etničko mjesto Hrvata".

"Rekao sam mu, takvim se predstavljaš i valjda ti to nešto znači. OK. Nisu te izabrali Hrvati i Hrvati uopće nisu glasali za tebe, ali ja vjerujem da je to šansa da se promijeni paradigma politike u BiH. Ono što me je razočaralo je da njemu uopće do toga nije stalo", kazao je Milanović.

Također, Milanović je rekao da on "sigurno nije HDZ-ovac iz Mostara", ali da "ima senzibilitet prema tim ljudima i za "huliganske i divlje napade" prema njima kada su i Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Karamarko bili u Zagrebu i Bruxellesu.

"Od Komšića sam očekivao ono što se u crnogorskoj etimologiji zove 'čojstvo'. Jači si - veći si. Hrvati ne mogu nikoga izabrati ako ih tako preglasate, a daj pokaži da ti je stalo. Ti i ambasadore šalješ iz kvote etničkih Hrvata. Zašto ne šalješ ambasadore koji su Jevreji? Pa nemoj me farbati. To nije čojstvo, dakle ne tražim junaštvo. Zaštiti druge od sebe jer ti si jači", rekao je Milanović.

Željka Komšića nazvao je "posebnim slučajem" navodeći da on četiri godine nije bio u Predsjedništvu BiH zbog ustavnih ograničenja. Što se tiče priče o "bošnjačkoj zavjeri" prilikom izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Milanović je kazao da bi Bošnjaci u slučaju postojanja "bošnjačke zavjere" našli "nekog Petra Horvatića" i izabrali ga za člana Predsjedništva BiH.

"Dakle, ne ide. To je samo Željko Komšić. On kad ode, to će se pamtiti kao čudan slučaj. Ja ga opet pozivam, nemoj to raditi", rekao je Milanović dodajući da mu je jedan istaknuti član SDP-a BiH rekao kako to smatra nekorektnim.

Podsjetio je da je Haris Silajdžić 2006. godine u emisiji koja je dostupna javno rekao Komšiću kako to nije fer prema Hrvatima. Za Silajdžića je rekao da "on nije najomiljenija osoba u Hrvatskoj", ali da "očito ima osjećaj pravde".

Reakcija Komšića, kako je komentirao za Klix. ba, bila je da se "nema namjeru miješati u predizbornu kampanju u susjednoj Hrvatskoj".
"Ne bih se želio miješati u predizbornu kampanju u Republici Hrvatskoj čak ni onda kada me kandidati za predsjednika Hrvatske pokušavaju svojim nastupima i izjavama uvuku u istu", komentirao je Komšić, rekavši da "koga god građani Republike Hrvatske budu izabrali na predstojećim predsjedničkim izborima, nama u Bosni i Hercegovini je obveza surađivati s tom osobom, bez obzira sta privatno mislili jedni o drugima".(Klix.ba/Republikainfo.com)
Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna