POVIJESNA IZJAVA HRVATSKOG DRŽAVLJANINA Pupovac odigrao šah-mat: Ja živim razliku demokratske Hrvatske i NDH

Nitko od mene ne treba tražiti da današnju Hrvatsku ne uspoređujem s kvislinškom i zločinačkom NDH. Ja tu razliku živim i za nju i zbog nje tri decenije politički djelujem u Hrvatskoj, rekao je Pupovac, prenosi ANADOLU AGENCY.Predstavnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac u Hrvatskom saboru održao je konferenciju za medije više od dva tjedna nakon izjava koje su izazvale različite reakcije u hrvatskoj javnosti, ali i rekacije iz Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac održao je 23. kolovoza u Hrvatskom saboru konferenciju na kojoj je reagirao, kako je rekao, na seriju fizičkih napada na pripadnike srpske zajednice u Hrvatskoj, pri čemu je Hrvatsku usporedio s NDH, a potom je za bh. medije izjavio kako Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regiji, što je izazvalo reakcije i osudu od hrvatske predsjednice, premijera, ali i brojnih drugih političara.

Pupovac je ocijenio kako je “mnoge zasmetala iskazana briga o nastavku porasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj” i činjenica da je izrazio “bojazan kako je pretvaranje mržnje u fizičko nasilje takvo da može današnju Hrvatsku dovesti u stanje te mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje kvislinške NDH”.

Pupovac je kazao kako je “ohrabren reakcijama” koje se ne stišavaju dva tjedna nakon njegovih izjava.

“Jer nikada dosad toliki broj utjecajnih glasova nije osudio dovođenje u bilo kakvu vezu današnje Hrvatske sa ustaškom NDH”, rekao je Pupovac.

“Pozivam sve da zajedno uklonimo ušata ustaška slova U na fasadama naših gradova i saobraćajnih znakova”, dodao je Pupovac te pozvao da se zabrani i pozdrav "za dom spremni".

Upozorio je kako očekuje da će se u Hrvatskoj prestati s revizijom povijesti te kako se nada da državne počasti više neće biti dodjeljivane stradalima na kraju Drugog svjetskog rata bez prethodne forenzike koja bi utvrdila jesu li bili pripadnici kvislinških snaga ili ne, kako očekuje da se neće osporavati Jasenovac, Jadovno itd.

“Nitko od mene ne treba tražiti da današnju Hrvatsku ne uspoređujem s kvislinškom i zločinačkom NDH. Ja tu razliku živim i za nju i zbog nje tri decenije politički djelujem u Hrvatskoj”, rekao je.

Poručio je kako mu je cilj s najrazličitijim političkim akterima od Hrvatske stvoriti zemlju mira i završiti ratove koji su prošli, a svima koji ga nazivaju četnikom poručio je kako on to nije.

Dodao je kako neće tražiti ispriku od onih koji ga nazivaju tajnim suradnikom srpskih vlasti u Beogradu, a čime biva stavljen pred brojne rizike, kazao je.

Pupovac nije definirao hoće li ostati u vladajućoj koaliciji s HDZ-om, ali je najavio kako će o tome još danas (jučer) azgovarati.

Branitelji Petrinje podnijeli su istovremeno kaznenu prijavu USKOK-u protiv Milorada Pupovca zbog njegovih izjava kojima, tvrde branitelji Petrinje, Pupovac srpski narod ponovno huška na Hrvate, prenosi AA.

S druge strane, nakon što je prethodno osudila Pupovčeve izjave, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poslala mu je pismo u kojem ističe da na zlonamjerna način kritizira Hrvatsku.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo zastupniku Hrvatskog sabora Miloradu Pupovcu u kojem ga obavještava kako s pozornošću prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira Republiku Hrvatsku.

'Odlučna u namjeri da kao državljani Republike Hrvatske gradimo zemlju mira, razumijevanja i prosperiteta, predsjednica Grabar-Kitarović sa žaljenjem zaključuje kako gospodin Pupovac nije pozorno pročitao njezino pismo iz 2016. godine, te ga u cijelosti ponavlja', priopćeno je iz ureda predsjednice.

'Držim to svojom obvezom i zbog desetak tisuća pripadnika srpske nacionalnosti koji su, braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora, potvrdili domoljublje i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebice ne političkim ucjenjivanjem, iako imaju pravo i obvezu kao državljani Republike Hrvatske ukazivati na potencijalne anomalije koje su nažalost sastavni dio odrastanja svakog društva, ali ne u mjeri kako bi neki željeli prikazati i time naštetiti državi u kojoj žive', stoji u dopisu Predsjednice Republike priloženom pismu iz 2016. godine.

 

(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna