14. rujan '93: Ni nakon 26 godina nema pravde za Uzdol

  Kao i svake godine na blagdan Uzvišenja Svetog Križa i ove je godine Župa Svetog Ivana Krstitelja Uzdol obilježila 26. obljetnicu svojih žrtava. Prisjetili su se 14. rujna 1993. godine, kada je Armija BiH počinila zločin nad 29 civila i 12 pripadnika HVO-a.

 

Upali su u jutarnjim satima u uspavano selo i ubili koga su god stigli – djecu, starce, vojnike.
Za njihove duše zapaljene su svijeće u Memorijalnom centru, a misno slavlje predvodio je kotorski biskup Ilija Janjić.
„Prije 12 godina pozvao me tadašnji župnik don Milenko na Uzdol da bi mogao biti s vama, a ove godine don Ivan. Kada sam bio prvi put osjetio sam da je ovo sveta zemlja, osjetio sam da su ove planine božja priroda, koja je odgojila i pripitomila ljude, koji su ovdje imali svoja ognjišta i koji danas žive ovdje. Danas je blagdan Uzvišenja Svetoga Križa. Bez križa, Kristova križa čovjek ne bi znao što znači biti izbavljen iz blata, iz ovih zala zemaljskoga života. Križ Kristov je uzvišenje svakoga čovjeka, uzvišenje njegova dostojanstva“, kazao je u propovijedi Janjić, piše Hercegovina.info.

 

 

„Ne bi se nikada ovako okupili da se nije dogodilo ono što se ne bi nikada trebalo dogoditi bilo gdje, iako smo svjesni da se svake godine i svaki dan događa da se ljudsko dostojanstvo ne poštuje, da se ljudski život ne poštuje. Onaj koji je tvorac života, On jedini ima pravo da nas pozove u ljepši život, a pravo da prekine život svome bratu nema nijedan čovjek. Međutim, to se dešavalo - počevši od Kajina koji je ubio brata Abela, pa sve do dana današnjega. A zašto se to događa!? Bog to ne voli, ali poštuje ljudsku slobodu i tako onda Boga kao da dopušta da ta ljudska sloboda čini što hoće, pa i najveća zla“, ustvrdio je Janjić.

Dodao je da se to isto dogodilo prije 26 godina u ovom pitomom mjestu, i na ovome groblju, gdje počivaju najstarija ubijena Luca Zelenika rođena 1906. godine, i najmlađi desetogodišnji Stjepan Zelić rođen 1983. godine.

 


 „Život je netko prekinuo, oni su pošli u očev dom, a mi smo ostali ostali da bi nastavili život, a život se može nastaviti jedino ako ne prekinemo vezu sa Bogom. Kad bi prekinuli vezu sa Bogom onda moj život ne bi vrijedio ništa, ali ako je moj život u spoju s Bogom onda mi on daje snagu i jakost da prebrodim sve nevolje što ovaj zemaljski život donese“, kazao je između ostalog Janjić, piše Hercegovina info.

Prigodom obljetnice predstavnicima medija obratio se i načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević.
 „Općina Prozor-Rama od kada sam načelnik aktivno sudjeluje u izgradnji infrastrukture na Uzdolu kako bi ljudi ostali ovdje živjeti unatoč velikom stradanju koje su doživjeli. Drago mi je da u tome dobrim dijelom uspijevamo jer se u zadnje vrijeme odavde nitko nije iselio, nego se neki vraćaju, a mlade obitelji i drugi obnavljaju svoje objekte, a općina ih pomaže u tome. Izgradili smo asfaltni put skoro do svake kuće u Uzdolu, organiziramo prijevoz za djecu u osnovnu i srednju školu, podupiremo poljoprivrednu proizvodnju kroz općinske poticaje te različite vrste potpore potrebnima.

U obilježavanju obljetnice Uzdolskih žrtava sudjelujemo konkretno, a ne kao predstavnici vlasti s viših razina koji se ponekada pojave kako bi se tu samo naslikavali i više ih nema godinu dana“, ustvrdio je on.

Istaknuo je da je ljudima Uzdola potrebna pomoć sa svih razina kako bi opstali na ovom prostoru.

„Pored materijalnih potreba važno je i zadovoljenje pravde. Nažalost, čeka se već više od 26 godina kako bi bili kažnjeni počinitelji zločina. Pozivamo sve pravosudne institucije da rade na sudskom postupanju pravih nalogodavaca i izvršitelja ovog strašnog zločina nad djecom i starcima. Bojimo se da će nalogodavci i izravni izvršitelji ostati nekažnjeni. Isto tako bi se trebali zapitati i hrvatski predstavnici o svojoj odgovornosti za propuste i u ratu, ali i u institucijama gdje obnašaju funkcije“, zaključio je načelnik u izjavi za Ramski-vjesnik.ba.
 .

Za zločin na Uzdolu do danas nitko nije odgovarao. Po zapovjednoj odgovornosti za zločin na Uzdolu sudi se Enveru Buzi. Iznoseći završne riječi u predmetu Buzina obrana nedavno je zatražila oslobađajuću presudu i naglasila da nije dokazana odgovornost optuženog za zločine počinjene u selu Uzdol kod Prozora, a  Tužiteljstvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da se Enver Buza proglasi krivim i bude najoštrije kažnjen. Zločin na Uzdolu dogodio se u sklopu akcije Neretva 93. koju je vodio Sefer Halilović. Međutim, Haaški tribunal je utvrdio da isti nije imao zapovjednu moć, premda postoje i potpisani dokumenti koji potvrđuju suprotno. I dok Buza u završnoj riječi “Izražava žaljenje za nevino poginulim, ali se ne osjeća odgovornim, a još manje krivim”, a Halilović je davno amnestiran, mještani Uzdola broje godine čekajući pravdu. 26 ih je prošlo, koliko će još.
(Izvor: Hercegovina.info/Ramski Vjesnik)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna