PROPALA MOBILIZACIJA PDP-a i SDS-a - Dodik želi "zaoštriti situaciju zbog javnosti"

Predsjednici SDS Mirko Šarović i PDP Branislav Borenović u utorak večer sastali su se sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Laktašima. U subotu slijedi novi sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, doznaje BN TV, a prenose Vijesti.ba.Sastanak u Laktašima, koji je trajao oko sat vremena u hotelu "San", održan je na Dodikov poziv, a povod je najnovija deklaracije SDA o ustavnom preuređenju BiH.

Dodik je od Šarovića i Borenovića tražio da se njihovi kadrovi povuku iz Vijeća ministara BiH, što su oni, kako tvrdi izvor BN-a, odbili.

Dodik ih je i izvijestio da je on primoran da narednih dana "zaoštri situaciju zbog javnosti uz molbu da mu se javno ne suprostavljaju", te da će "SNSD izaći sa zaključcima kojima će zbog javnosti uzburkati situaciju u BiH."

Također, BN doznaje da će zbog najnovijih događanja, predsjednici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske biti u subotu na sastanku kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je u utorak poručio da će povodom Deklaracije SDA "i dalje biti uzdržan" čekajući, kako je rekao, odgovore službenih institucija Republike Srpske i svih stranaka iz ovog bh. entiteta.

On je rekao da će nakon reakcija institucija i partija iz RS-a razgovarati s njihovim predstavnicima kako bi pronašli "neku vrstu zajedničkog imenitelja". 

O spornoj deklaraciji u utorak će biti riječi i na sjednici Glavnog odbor SNSD-a u Banja Luci. Visoki dužnosnici ove stranke najavljuju usvajanje dokumenata koji će biti odgovor aktualnu situaciju i Programsku deklaraciju SDA.

Јedan od odgovora je i afirmacija prava na samoopredjeljenje i vraćanje oduzetih nadležnosti. Za svoje stavove, u Narodnoj skupštini, tražit će podršku svih političkih partija iz Republike Srpske, prenosi RTRS.

Većina parlamentarnih stranaka u RS ocijenila je kao neprihvatljivu Deklaraciju koju je SDA usvojila na nedavnom stranačkom Kongresu, a u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod imenom “Republika BiH”.
/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna