Bira se novi reis, Smajić povukao kandidaturu

  Husejin ef. Smajić povukao je svoju kandidaturu iz utrke za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, priopćeno je danas na sjednici Sabora Islamske zajednice u BiH.

 


Pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Safeta Softića danas je održana treća redovna sjednica aktualnog saziva Sabora Islamske zajednice u BiH na kojoj se, između ostalog, razmatralo i imenovanje novog reisu-l-uleme.

Sabor je utvrdio kako je Ustav Islamske zajednice u Srbiji usklađen sa Ustavom Islamske zajednice u BiH i dao suglasnost za njegovu primjenu. Također je Sabor potvrdio odluku reisu-l-uleme o imenovanju dvojice muftija kojima je istekao mandat. Tako je na novi petogodišnji mandat za muftiju na području Mešihata IZ u Hrvatskoj imenovan dr. Aziz Hasanović, a za područje Mešihata IZ u Srbiji dr. Mevlud Dudić.

Na osnovu izvješća kojeg je pripremila Komisija za provođenje izbora Sabor je, a nakon što je svoju kandidaturu povukao mr. Husejin ef. Smajić, utvrdio listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH na kojoj su Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić.

Nakon toga kandidati su prisutnim sabornicima prezentirali svoje programe rada za mandatno razdoblje reisu-l-uleme 2019. do 2026. Predsjednik Komisije za provođenje izbora Safet Softić je odredio da će izborno tijelo koje će birati reisu-l-ulemu zasjedati 12. listopada 2019. u Sarajevu, a do tada će kandidati imati priliku da svoj program prezentiraju članovima izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme.

(Izvor: Klix.ba)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna