Ministru Borasu počelo suđenje u Splitu jer je primao ministarsku plaću u BiH, a u Hrvatskoj uzimao mirovinu RVI od 6.500 kn

Na splitskom Općinskom sudu sredinom rujna iznova je počelo suđenje Zdravku Borasu (47), ministru unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije Federacije BiH, optuženom za prijevaru na štetu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

 


Općinsko državno odvjetništvo tereti ga da je uzimao invalidsku mirovinu iz Hrvaske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, iako na nju nije imao pravo, jer je istovremeno bio zaposlen kao ministar, javlja Slobodna Dalmacija, a prenosi Novi list i Jutarnji list u nedjeljnom izdanju.

Optužnica ga tereti da 5. veljače 2015. godine nije splitskoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prijavio da se zaposlio kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije iako je "bio svjestan da je dužan prijaviti svaku promjenu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo korištenja mirovine".

Na taj je način oštetio državu, smatra tužiteljstvo, za nešto više od 95 tisuća kuna. Boras je iz Hrvatske primao oko 6500 kuna mjesečne mirovine.

Svjedočio je i Ivan Domjanović, bivši šef splitske ispostave HZMO-a, koji je kazao da je 2013. godine Ministarstvo branitelja donijelo rješenja za nešto više od 10 tisuća pripadnika HVO-a s tzv. "Južnog bojišta" kojima se ukida status HRVI-ja i branitelja.

Podsjetimo, tadašnji je ministar branitelja Fred Matić javno obrazlagao da su ta rješenja sporna jer su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta, general Ljubo Ćesić Rojs, te je isticao da su sva rješenja bila identična i da je u svima pisalo da je osoba ranjena na Južnom bojištu "koje se protezalo od Posavine do dubrovačkog zaleđa".

– Znam da je tada na Upravnom sudu bio pokrenut tzv. ogledni spor, no ne znam je li donesena kakva odluka. Novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz 2017. godine ponovno su osnažena sva ta rješenja i prethodno pobijana prava tih ljudi opet su postala pravomoćna.

Koliko znam, a mi smo od naše središnjice dobili takav naputak, isplate su se provodile i nakon rješenja o obustavi iz 2013. godine, koja su bila izvršna i konačna, ali ne i pravomoćna. Zašto se to radilo, ne znam, mi smo morali postupati po naputku naše središnjice – kazao je Domjanović.

Sudac Ante Unković je na kraju rasprave kazao Borasovu odvjetniku Karlu Novoselu da očekuje da će se njegov klijent pojaviti na idućoj raspravi u studenom i iznijeti svoju obranu. On se naime nije pojavio u sudnici, iako je poziv uredno primio.

No, s obzirom na to da je svoju obranu, u kojoj je naveo da se ne smatra krivim, dao u prosincu prošle godine, kad je prvi put krenuo sudski postupak, po zakonu nije ni obvezan dolaziti na rasprave, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjećamo, svojedobno je ministar Boras za Slobdnu Dalmaciju rekao: "Ovako, ja Zdravko Boras o svemu mogu pričati i za novine i za koju god televiziju treba. Ovdje je činjenica da sam ja u listopadu 2013. godine dobio rješenje Ministarstva branitelja koje je potpisao tadašnji ministar Fred Matić po kojemu mi se ukida status invalida. U tom rješenju na koje nisam imao pravo žalbe stajalo je da se ono dostavlja i Zavodu za mirovinsko osiguranje i drugim institucijama. E sad, ako je to moralo njima biti dostavljeno, zašto bih ja imao obvezu bilo što prijavljivati tako da ćemo vidjeti tko je napravio grešku".

"Ja sam odlikovani natporučnik HV-a i bojnik HVO-a i onda mi se kaže da nemam pravo na status u državi Hrvatskoj koju sam branio. Žalosno je na što su dovedeni hrvatski branitelji, da nemamo nikakva prava. Što sam ja trebao čekati da mi se netko smiluje, trebao sam pristati da moja djeca žive od zraka??? U sklopu međunarodne pravne pomoći saslušan sam u studenom prošle godine i pitali su me jesam li spreman vratiti novac. Da, jesam, vratit ću ali tek kad se utvrdi tko je kriv. Hrvatska je pravna država i vjerujem u valjani pravorijek i spreman sam za svaku suradnju i dogovor", komentirao je svojedobno ministar policije ŽZH za Slobodnu Dalmaciju.

Rješenje Ministarstva branitelja o kojem Boras govori dobilo je 2013. godine još 10 tisuća pripadnika HVO-a, i to zato što, kako je stajalo u pismima koje su dobili, "nisu sudjelovali u obrani suvereniteta RH".

Povezani tekst:

loznacic-nije-znao-mislio-da-je-njegova-mirovina-rh-pomoc-hrvatima-u-bih/Republikainfo.com/


Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna