EUROPSKA "DOBRODOŠLICA" UNATOČ TEŠKIM ODLUKAMA KANDIDATA EU nije dala zeleno svjetlo Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Završen je summit Europskog vijeća u Bruxellesu. Najspornija tema bila je otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nekoliko zemalja blokiralo je donošenje te odluke - iako većina zemalja EU-a drži da bi trebalo početi pristupne pregovore i sa Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom, grupa zemalja među kojima su Nizozemska, Danska i Španjolska stava su da se pregovori otvore samo sa Skopljem, dok Francuska, Italija i Njemačka odbaciju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja. Međutim, kako su i najavili, Francuska se pored protivljenja otvaranju pregovora s obje zemlje zalaže i za promjenu - strožiju metodologije procesa pristupanja.



Iz Bruxellesa je za Dnevnika Nove TV reporterka Ivana Petrović analizirala posljedice ovakve odluke Europskog vijeća mogu biti dalekosežne, javlja Dnevnik.hr/NovaTV.

Propali su svi prijedlozi, ponajprije prijedlog finskog predsjedništva i Angele Merkel da se da Sjevernoj Makedoniji datum početka pregovora, a da Albanija malo pričeka. Na to bi pristale Danska i Nizozemska, koje su blokirale ovaj proces, no ne i Francuska.

Premijer Plenković je kazao da se čuo s premijerom Zaevom i da ovih dana možemo u Sjevernoj Makedoniji svašta očekivati. Ne bi me čudilo da se tamo dogodi neki lom. To je zemlja koja je sve uložila, koja je ozbiljne stvari napravila, promijenila ime države, državne simbole, koja je i u svoj ustav uvela albanski jezik kao ravnopravan makedonskom i koja je, u konačnici, dovodila u pitanje svoj identitet i sve karte uložila u taj datum početka pregovora s Europskom unijom.

Posljedice mogu biti svakakve. Sjeverna Makedonija je država koja se nalazi u jednom sigurnosno vrlo trusnom području. Nalazi se među prvima na udaru potencijalne migrantske krize, ako se Erdogan odluči pustiti dio migranata prema Europi. To je, u konačnici, zemlja i koja se nalazi na križištu energetskih puteva u geopolitičkom miješanju karata između Rusije i Zapada.

Dakle, posljedice ove odluke mogu biti svakakve. Zašto to Macron radi? Macron to radi isključivo zbog svojih unutarnjih političkih pitanja. Za proteklih Europskih izbora proširenje je bila glavna tema svih stranaka koje su se u Francuskoj natjecale za Europski parlament.


Francuzima ne znači ništa, ali Makedoncima...


Biračko tijelo Marine Le Pen počelo je jačati i on je odlučio za ovaj potez, nije se odlučio da kao državnih francuskoj naciji objasni da jedan početak datuma pregovora za Francusku ne znači apsolutno ništa, a za Sjevernu Makedoniju doista znači mnogo.

Ovo je prilika za Hrvatsku, kao članicu, da na summitu za vrijeme predsjedanja, koje će biti u svibnju, doista nešto učini, da doista potegne da Sjeverna Makedonija dobije barem datum početka pregovora. Ako ne to, onda barem da se Europskoj komisiji naloži da krene raditi pregovarački okvir sa Sjevernom Makedonijom. I ne zaboravimo, Sjeverna je Makedonija u našem susjedstvu i bilo kakav nered tamo može posljedica i za nas i zakomplicirati nam, ionako prilično kompliciran, život, javlja Dnevnik.hr.


Juncker: Povijesna pogreška


Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nazvao je "povijesnom pogreškom" izostanak dogovora Europske unije o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare Juncker je rekao da je "vrlo razočaran" blokiranjem balkanskih zemalja na putu prema članstvu u EU. Čelnici zemalja članica nisu se suglasili o prijedlogu da počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i nakon duge i burne rasprave nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju, piše HINA.


Bez predaje


Tusk je dodao da krivnju za odgodu pretpristupnih pregovora s EU-om ne snose Sjeverna Makedonija i Albanija i pozvao ih je da se ne predaju, jer su one svoju zadaću odradile, ali EU nije. EU će o proširenju ponovno raspravljati u svibnju 2020., rekao je Tusk - te poručio dvjema državama kako "uopće nema sumnje da će jednog dana postati punopravne članice EU-a".

Sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, no manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom. Ali i golema većina malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica.


Hrvatska izrazila žaljenje


Finsko predsjedništvo je ranije ovoga tjedna na sastanku ministara za europske poslove predlagalo da se te dvije zemlje razdvoje, kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo, ali ni to nije prošlo jer većina članica smatra da obje zemlje zaslužuju početak pregovora. Ali, to malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica. Talijanski premijer Giuseppe Conte najavio je da će predložiti novu raspravu o početku pregovora dviju zemalja s Unijom u studenom. Hrvatska je također izrazila žaljenje zbog izostanka dogovora.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je kao "naivnu i nerealnu" ideju, koja se pojavila tijekom sinoćnje rasprave, da se Europsku komisiju zaduži da u siječnju predloži reformu cijeloga procesa proširenja. Plenković je kazao da je to nerealno zbog kratkoće vremena, budući da će nova Komisija preuzeti dužnost kasnije nego što je trebala, a onda slijede božićni i novogodišnji blagdani, prenosi HINA.


/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna