Ubijen vođa IDIL-a Abu Bakr al-Bagdadi

Obavještajni izvori iz Sirije, Iraka i Irana javljaju da je u vojnoj operaciji u Siriji ubijen vođa ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadi, piše Reuters. Bagdadi je navodno bio meta tijeko noćne akcije u kojoj su sudjelovali helikopteri, ratni avioni i sukobi na terenu u selu Brisha blizu turske granice. Predsjednik SAD-a Donald Trump sinoć je na Twitteru napisao: "Nešto veliko se upravo dogodilo".Sjedinjene Države provele su operaciju kojoj je meta bio vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, rekao je za Reuters američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, dok se predsjednik Donald Trump sprema dati "vrlo važnu izjavu".

Anonimni izvor nije otkrio detalje operacije i nije rekao je li ona bila uspješna.

Newsweek, citirajući američkog vojnog dužnosnika koji je dobio informacije o rezultatima operacije, piše da je Abu Bakr al-Bagdadi ubijen u napadu.

Po listu, operacija je provedena u sirijskoj sjeverozapadnoj provinciji Idlib, a izvele su je posebne snage nakon što su dobile obavještajne podatke.

Bijela kuća objavila je da će američki predsjednik Donald Trump imati "vrlo važnu izjavu" u nedjelju ujutro, ali nije dala druge pojedinosti.

U elektroničkoj pošti poslanoj kasno u subotu, glasnogovornica Bijele kuće Hogan Gidley samo je rekla da će obraćanje biti u Bijeloj kući u 9 sati po lokalnom vremenu (13,00 po GMT-u) u nedjelju.

Taj je poziv poslan vrlo brzo nakon što je Trump tvitao da se "nešto veliko upravo dogodilo".

Jedan od iračkih izvora rekao je za Reuters da je obavještajni tim Iraka zadužen za praćenje lidera tzv. Islamske države al-Bagdadija potvrdio njegovo ubojstvo. Isto su javili i izvori iz Irana.

Za podsjetiti je da ovo nije prvi put da se pojavljuju informacije o smrti al-Bagdadija, ali do sada nisu bile potvrđene iz više izvora sa različitih strana kao danas. U prilog svemu ide i Trumpova objava na društvenim mrežama.(Izvor: Agencije)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna