Očekuje nas teška zima u BiH zbog zagađenog zraka

Glavni grad BiH i danas, ponedjeljak, 28. listopada, bio je jedan od najzagađenijih, pokazali su indeksi mjerenja kvalitete zraka. Indeks mjerenja pokazao je 151, čime je Sarajevo šesti najzagađeniji grad u svijetu. Zrak je zagađen i u drugim bh. gradovima, a prema mjerenjima ističu se Zenica i Ilijaš. Građani su zabrinuti za zdravlje, izvješćuje BHRT.Indeks zagađenosti zraka u Sarajevu jutros je iznosio 151, zrak okarakteriziran kao nezdrav, pokazala su mjerenja hidrometeoroloških zavoda. Građani nemoćni, i ove godine ugroženog zdravlja.

Nezdravom zraku svjedoče i građani Zenice, Ilijaša, ali i ostalih bh. gradova. Mjere opreza se preporučuju za osjetljive kategorije stanovništva, djecu, trudnice i starije osobe.

Ovakvo stanje stručnjaci za kvalitetu zraka objašnjavaju kao temperaturnu inverziju.

Martin Tais, specijalist za kvalitet zraka i klimatske promjene

“Osnovni uzrok zagađenja u Bosni dolazi zbog problema orografskih karakteristika područja. Mi smo ovdje grad na planini, iznad 500 metara, okruženi visokim kotlinama, čim dođe hladno vrijeme dolazi do inverzije temperatura.

Vlasti na federalnom i kantonalnom nivou zaduženi za upravljanje velikim zagađivačima i monitoring kvaliteta zraka ne poduzimaju nikakve adekvatne korake kako bi se stanje promijenilo, apeliraju iz Centra za ekologiju Tuzla.

Džemila Alagić, direktorica Centra za ekologiju Tuzla

“Ono što vidim je da prestaju mjeriti ili vršiti monitoring kvaliteta zraka, tako da mi u Tuzli skoro više ne znamo kakav zrak udišemo, jer mjerne stanice više ne rade nego što rade.”

Prema mjerenjima FHMZ tijekom cijele zime možemo očekivati kraće ili duže epizode zagađenog zraka što može negativno utjecati na zdravlje, privredne, prometne ali i druge aktivnosti.


(Izvor: BHRT)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna