Bevanda zatražio smjenu SDA-ovih ministara

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zatražio je u četvrtak od Zastupničkog doma parlamenta BiH da potvrdi smjenu ministra obrane Muhameda Ibrahimovića, ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića i zamjenika ministra financija Fuada Kasumovića istaknuvši kako je to politička odluka koja je rezultat uspostave nove parlamentarne većine.

U obrazloženju svog zahtjeva Bevanda je na sjednici Zastupničkog doma u Sarajevu izjavio kako se na smjenu ministara i doministra iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) odlučio na temelju zahtjeva Socijaldemokratske partije (SDP BiH) i nakon konzultacija s čelnicima ostalih pet stranaka koje su dogovorile novu vladajuću koaliciju iz koje je isključena SDA. "Riječ je o uvažavanju legitimne volje većine", izjavio je Bevanda no istodobno je iskazao zahvalnost dužnosnicima koje smjenjuje kazavši kako su oni dali "korektan doprinos" dosadašnjem radu Vijeća ministara.

Bevandu optužili da je poslušnik SDP-a

Zastupnike je pozvao da smjenu ministara ne shvate dramatično dodajući kako je preustroj vlasti nužan da bi se ubrzali reformski procesi. Zastupnici iz SDA prvi su reagirali oštro osudivši Bevandin zahtjev.

Potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović Bevandino je obrazloženje nazvao "neiskrenim i smušenim" optuživši ga kako je postao poslušnikom SDP-a odnosno predsjednika te stranke Zlatka Lagumdžije. Kazao je i kako SDA "ima dovoljno političke snage podići javnost na noge" te kako će djelovati kao odlučna oporba koja će štititi interese države.

Nikad više u koaliciju sa SDP-om

"Mi ćemo se sigurno vratiti u parlamentarnu većinu, no neki koji su sada u njoj tu više neće biti", poručio je Mehmedović dodajući kako u budućim koalicijama "neće biti mjesta za bilo kakav SDP". Zastupnik Šefik Džaferović Bevandu je podsjetio kako je šef izvršne vlasti u državi Predsjedništvo BiH zatraživši objašnjenje je li ono konzultirano oko smjena ministara, no odgovor na to pitanje nije dobio.

Zastupnici iz SDP-a ali i stranaka iz Republike Srpske inzistirali su na tome da se SDA sama isključila iz vladajuće koalicije kada je glasovala protiv proračuna usuglašenog s ostalim strankama.

"SDA je sama izabrala da iz pozicije prijeđe u oporbu", kazao je zastupnik SDP-a Saša Magazinović sugerirajući kako su u SDA pogrešno procijenili posljedice odbijanja proračuna. Izjavio je i kako bi mogući nedolazak zastupnika SDA na sjednicu Doma naroda parlamenta BiH, čime bi se blokiralo donošenje konačne odluke o smjeni ministara, bio "opasan potez za državu" i "antidaytonski čin". "Parlamentarna većina (za smjenu) postoji i bez nekih antidaytonskih vratolomija smjena će biti izglasana i to je sasvim izvjesno", konstatirao je Magazinović.
Zastupnički će dom parlamenta BiH o smjenama ministara. (Izvor: HINA)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna