Sarajevo u znaku SFF-a

U petak 06. srpnja u Narodnom pozorištu, svečanom ceremonijom službeno je otvoreno 18. izdanje Sarajevo Film Festival.

Foto: Edin Džeko s djevojkom Amrom Silajdžić

Ceremoniji je prethodio nezaobilazni crveni tepih, kojim su prošle brojne filmske zvijezde i profesionalci. Domaćin večeri otvaranja bila je mlada bh. glumica Vanesa Glođo, koja je u svom obraćanju naglasila da je u proteklih 18 godina Festival prerastao u događaj koji okuplja preko 2.000 akreditiranih profesionalaca i novinara, te oko 100.000 ljubitelja filma.

"Također, Festival nastavlja podržavati i educirati mlade talente regije kroz Sarajevo Talent Campus, a ove godine Festival će predstaviti dva nova kratkometražna filma nastala u okviru projekta Sarajevo Grad Film.", dodala je Glođo.

I u 2012. godini fokus Festivala predstavlja regionalna filmska produkcija. U to ime pristunima se obratila i selektorica Elma Tataragić, kazavši da u ovoj godini Natjecateljski program slavi svoj deseti jubilej; period u kojem je došlo do značajih promjena unutar kinematografije Jugoistočne Europe.

"Filmovi iz ovog kraja svijeta su postali prepoznatljivi i priznati. Jugoistočna Europa je postala moćno tržište i neočekivana platforma za koprodukciju i saradnju. Od 2003. pojavila su se brojna nova i obećavajuća imena; imena koja ne samo da su promijenila izgled regionalne kinematografije, već i imena koja mijenjaju i perspektivu svjetskog filma danas.

Obljetnicu obilježavamo izborom zrelih filmova koje je napravila generacija redatelja koji su stasali manje-više zajedno s našim Festivalom. To je generacija već afirmiranih autora, kao i debitanata na koje tek treba obratiti pažnju." - izjavila je Tataragić.

Po završetku ceremonije uslijedila je projekcija filma 'DJECA', bh. rediteljice Aide Begić.

Inače, u Sarajevo je danas (subota 07. srpnja) stigla i holivudska glumica Angelina Jolie u pratnji svoje troje djece, a potvrđeno je kako će od svjetskih celebrityja u Sarajevo još stići i britanski glumac Jeremy Irons.Isto tako, iako pozvan, na festival neće doći Robert De Niro koji je otkazao svoj dolazak, navodno, zbog požara u svom stanu na Manhattanu.

Tijekom devet festivalskih dana bit će prikazano 210 filmova iz 57 zemalja. Četrdeset filmova se natječe za glavnu nagradu "Srce Sarajeva" - 9 igranih, 9 kratkih i 22 dokumentarca, svaki u svojoj kategoriji. Istoimena nagrada bit će dodijeljena najboljem glumcu i najboljoj glumici.


Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna