KAKVU POSLUKU PORATI: Kako su o summitu izvijestili Večernji i Dnevni list

Dva vodeća dnevna lista u BiH na hrvatskom jeziku, Dnevni list i Večernji list, oba sa redakcijama u Mostaru, tek ih dijele dvije ulice, danas su čitatelje izvijestile o subotnjem Croatia summitu, koji se održao u Dubrovniku.

Jedan događaj, dva lista čitateljima prezentiraju na skoro potpuno različit način te izazivaju njihovu nemalu zbunjenost. Dok se Dnevni list prvenstveno poziva na izlaganje pomoćnika američke državne tajnice Philipa Gordona, Večernji list prvenstveno se poziva na izjavu predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande (HDZ), koji je bio jedan od sudionika summita. No, onima koji danas čitaju ove dvije cijenjene tiskovine, nužno se nameće pitanje: Što je istinita informacija, što je političko lobiranje, a što političke želje i lobiranja?

Večernji list:

"Bevanda je u izjavi za Večernji list istaknuo kako se Gordon zanimao za procjene oko vremenskog okvira za promjenu vlasti u BiH koja je u tijeku pri čemu je ocijenio da je taj proces stvar političara iz BiH. “Oni su se zanimali za vremenski okvir, hoće li to predugo trajati i može li sve rezultirati krizom. Ja sam rekao kako se ne radi o krizi, nego o početku završetka krize. Ponudio sam dovoljno uvjerljive argumente da je kriza nastala zbog gaženja zakona i ustava u kojoj je ulogu imao i visoki predstavnik. Tek sada se počinjemo ponašati i vraćati u okvire ustava i zakona”, rekao je Bevanda. Na upit pomoćnika američke državne tajnice o položaju Hrvata u BiH, Bevanda je rekao kako su ‘najzainteresiraniji da se sve vrati u okvire ustava i zakona’.“Očekujemo u tome smislu da se provede presuda iz Strasbourga a Hrvati predstavljaju iznimno konstruktivan faktor”, dodao je predsjedatelj Vijeća ministara koji je u razgovoru s premijerom Milanovićem najviše vremena potrošio oko skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 
“Najviše smo razgovarali što treba BiH poduzeti do ulaska Hrvatske u EU. Dobili smo punu potporu i otvorenost oko ustupanja dokumenata, prijevoda pravne stečevine, ali i konkretnih stvari kako pomoći gospodarstvu BiH u pogledu akreditaciji roba. Mi ćemo sutra graniti s Europskom unijom i moramo biti spremni na takav odnos”, rekao je Bevanda. Razgovaralo se i o zajedničkoj investiciji vrijednoj 200 milijuna eura oko izgradnji hidroelektrane u Dubrovniku kao projektu Hrvatske i Republike Srpske te nekoliko otvorenih pitanja od prolaza kroz Neum i statusa luke Ploče te izgradnji mosta kod Gradiške. Premijer Bevanda je uz ostale imao i susret s irskom ministricom za europske poslove Lucindom Leighton koja je pohvalila napore Vijeća ministara oko provedbe reformskih procesa..."

Dnevni list:

"U svom govoru na sedmom Croatia Summitu pomoćnik državne tajnice SAD za azijske i euroazijske poslove Pjilip Gordon posao je jasnu poruku kako SAD snažno podržava BiH kao jednu državu, sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. U tom kontekstu naglasio je da RS jeste i mora ostati sastavni dio BiH. Gordon je izrazio veliku zabrinutost Washingtona posljednjim događanjima na bh. političkoj sceni, jasno kazavši kako su "uski osobni politički planovi kao i pokušaji da se pojačaju etnički strahovi protiv potrebnog napretka i reformi". "Činilo se kako se zemlja vratila na tračnice ranije ove godine s formiranjem vlade nakon 16 mjeseci političkog zastoja i usvajanje ključnih zakona za euroatlanske integracije. Ipak, posljednjih tjedana pojavili su se ponovno znaci nazadovanja", istaknuo je Gordon.

On smatra kako napori oko rekonstruiranja državne i federalne vlade predstavljaju odvlačenje pozornosti od ekonomskih i političkih prioriteta, uključujući članstvo u EU i NAT, prioriteta koje navode sve važnije stranke u BiH. "Sav rad treba se odmah usredotočiti na ispunjavanje zahtjeva potrebnih za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU te zs početak Akcijskog plana za članstvo u NATOU (MAP) ove godine", poručio je Gordon. Inače, on se sastao sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i državnim ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom s kojima je također razgovarao o aktualnim događanjima u našoj zemlji te preni poruke zabrinutosti SAD-a trenutnim stanjem...

/republikainfo.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna