Komšić: Rekli su mi da sam lud, onda ću biti lud, ali nikad ne bježim!

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH ponovno se ne slaže sa potezom svog stranačkog šefa Zlatka Lagumdžije. Ovaj put to su ustavne promjene koje je Lagumdžija potpisao s Čovićem. Hoće li ovo biti i konačni kraj "stranačkog prijateljstva" između njega i Lagumdžije?

"Kad vam tri čovjeka kažu da ste ludi, onda budite ludi. Ja sam izabrao da budem lud. Svašta su mi rekli, da sam neodgovoran i da bježim. Svašta su mi rekli, a to mi je najteže palo", kazao je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, SDP-ovac Željko Komšić, komentirajući za medije svoje stajalište o nepodržavanju sporazuma kojeg je njegov stranačju Šef Zlatko Lagumdžija potpisao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. On je, prijevremeno napuštajući 69. sjednicu Predsjedništva svoje stranke, jasno dao do znanja da se ne podržava najnoviju "ljubav" između Lagumdžije i Čovića.

"Ne priznajem zaključke koji se odnose na mene i na Predsjedništvo BiH i preporučujem onome, tko je vodio sjednicu Predsjedništva SDP-a, kao i njegovim pravnim stručnjacima da napokon počnu čitati Ustav BiH, zakone i poslovnike, u ovom slučaju koji se odnose na Predsjedništvo BiH. Onda bi možda znali da Predsjedništvo BiH ne daje svoja mišljenja jednoj političkoj stranci. Ja sam protiv ovog ali i svih budućih sporazuma koji zatiru građansku BIH i koji jedne vrjednuju više od drugih", glasio je kratko Komšićevo reagiranje nakon sporazuma Lagumdžija-Čović.

Ovo je drugi, značajan udarac Lagumdžiji od najpopularnijeg SDP-ovca u BiH, nakon što je krajem ožujka ove godine najavio, pa povukao ostavku na sve dužnosti u stranci.

Oko čega se Komšić nije slagao?

Zaključci 69. sjednice Predsjedništva SDP-a

1.     Pozivamo sve predstavnike SDP-a u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, bez obzira na probleme u rekonstrukciji vlasti od strane protivnika reformi, da se usmjere ka rješavanju sve većih ekonomskih i socijalnih problema u zemlji. Ustavne reforme su proces koji treba voditi uz najširi društveni konsenzus, ali istovremeno biti i poticaj za obračun sa siromaštvom, nepravdom i korupcijom koji su najveći problem s kojim se građani danas susreću. Strukture koje su nas danas dovele do ovoga su očigledno  jake i odlučile su krenuti u obračun sa SDP-om. Mi ćemo se tome energično suprostaviti.

2.     Predsjedništvo zaključuje da su pregovori i radni materijali koji su bili osnova za pregovore sa drugim političkim subjektima činjeni u skladu sa principima usvojenim od organa SDP-a, te odlukama i preporukama Glavnog odbora i Predsjedništva. Predsjedništvo zaključuje da je radni materijal istovremeno i platforma za postizanje konsenzusa sa ustavom kvalificiranom većinom, a sve s ciljem deblokiranja procesa pridruživanja EU u skladu s rokovima iz mape puta usvojenom u Bruxellesu. Pri donošenju konačnog rješenja posebno je potrebno voditi računa o inkorporiranju mehanizama za deblokadu procesa izbora Predsjedništva i Doma naroda, kako bi isti mogli biti formirani u roku od 30 dana nakon službene objave izbornih rezultata.

3.     Ponovo se reafirmiraju principi i stavovi SDP-a o cjelovitoj ustavnoj  reformi koja podrazumijeva i izbor jednog Predsjednika u Parlamentu BiH i uvođenje četvrtog jednakopravnog kluba u drugi Dom Parlamentarne Skupštine BiH. Ovo je trajni cilj, a na putu ka njegovom ostvarenju očekujemo da se Predsjednistvo BiH u, predviđenom roku iz Bruxellesa, u sljedećih mjesec dana očituje o ovome, za što Predsjedništvo zadužuje potpredsjednika SDP-a i Člana Predsjednišva BiH, Željka Komšića.

4.     Ustavne reforme su proces u kojem ne trebamo dozvoliti da, čekajući na idealna rješenja, rušimo zapreke na našem euroatlanskom putu.

/republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna