Prosvjedni skup u Ljubuškom: Izostao masovniji odziv, a Titovoj unuci odlična reklama

Na središnjem Trgu Domovinske zahvalnosti u Ljubuškom jučer poslijepodne održan je prosvjedni skup „Istina od Ljubuškog“, kao reakcija na dokumentarac Svetlane Broz "Neđo od Ljubuškog".

Skup je počeo intoniranjem hrvatske himne i minutom šutnje za poginule branitelje iz Ljubuškog. Cilj skupa bilo je izražavanje nezadovoljstva, kako je naglašeno, "iskrivljavanjem povijesnih činjenica iz 1993. i pokušajem Svetlane Broz da, preko svojih produženih ruka Memnune Mahić i Štefice Galić, od Ljubuškog naprave grad slučaj te razdor među hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom".

Na prosvjednom skupu okupilo se oko 300-tinjak Ljubušaka, a ispred udruga proizišlih iz Domovinskog rata, nazočnima se obratio general-pukovnik Željko Šiljeg."Svi smo povrijeđeni zbog neistine, zbog laži i lažnog svjetla u kojem su tendenciozno prikazani ljubuški Hrvati, kao fašisti, nacisti, zlotvori, zvijeri. Ljubuški nikada i nikome nije uskraćivao pravo na drugačije mišljenje i življenje, ali Ljubuški i Ljubušake, Hrvate i Hercegovce, vrijeđaju lažne etikete, neistine, blaćenja zato je bilo i za očekivati reakciju s jedne strane, a s druge strane poručujemo: organizirat ćemo okrugli stol ili javnu tribinu o istini, pravdi, životu i suživotu, čovjekoljublju, domoljublju, bogoljublju na koju pozivao i Svetlanu Broz", kazao je Šiljeg.

"Ljubuški slučaj Svetlane Broz" i oštro reagiranje iz pojedinih udruga proisteklih iz Domovinskog rata samo je dodatno afirmirao sami uradak unuke Josipa Broza Tita, dajući mu odličnu, a besplatnu promociju i reklamu. Već se ocjenjuje da je reagiranje na dokumentarac "Neđo od Ljubuškog" ishitreno i nepromišljeno, da će se sve iskoristiti u predizborne ciljeve, te o Hrvatima ljubuškog kraja odaslati potpuno drukčija slika nego što oni uistinu jesu - sredina u kojoj tijekom prošlog rata, za razliku od Jablanice, Konjica, Sarajeva, Mostara itd, nije bilo razaranja domova i stravičnih ratnih zločina.

 

 

Dokumentarac "Neđo od Ljubuškog" priča je o pomaganju ugroženim Bošnjacima tijekom rata što treba poštovati, no to je priča i o velikom žalu zbog pada Jugoslavije i skoro pola stoljeća komunističke troture koje je odnijelo na tisuće nevinih žrtava.

Iako se u ljubuškoj Općini, preko razglasa tražila potpora prosvjedonom skupu u Ljubuškom uz Thompsonove budnice, brojka od tek 300 nazočnih, kao i izostanak brojnih visokih časnika HVO-a, obitelji poginulih i branitelja, dovoljno govori o svemu - većina Ljubušaka procijenila je "igru" - treba "stati na loptu", jer 90-te su prošle.
Hrvati su željeli demokraciju, to je i dokumentarac Svetlane Broz, pa makar bio i uz neumjesne izjave da se ljubuškom dobrotvoru Neđi Galiću "ježila koža od hrvatske himne". /republikainfo.com/

 

 

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna