DRUGI PUT Željko Komšić napustio SDP

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić i potpredsjednik SDP-a BiH od predsjednika Općinske organizacije SDP-a Novo Sarajevo zatražio je brisanje iz evidencije članstva te stranke.

Ovim Komšić prestaje biti član SDP-a BiH, a informacija je medijima potvrđena iz Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Ovo je epilog njegovog napuštanja sjednice Predsjedništva SDP-a BiH u petak, kada se nije složio s rješenjem provedbe presude Sejdić-Finci od strane nove koalicijske većine SDP-HDZ BiH-SBB BiH.

"Ne priznajem zaključke koji se odnose na mene i na Predsjedništvo BiH i preporučujem onome tko je vodio sjednicu Predsjedništva SDP-a, kao i njegovim pravnim stručnjacima da napokon počnu čitati Ustav BiH, zakone i poslovnike, koji se u ovom slučaju odnose na Predsjedništvo BiH. Znate kako kažu: kad tri čovjeka kažu da si lud, onda budi lud. Ja sam ovaj put izabrao biti lud", izjavio je Komšić nakon napuštanja sjednice.

Komšić ističe da to nije dobar način rješenja presude Sejdić-Finci.

Portal Klix.ba doznao je da je situaciju na sjednici Predsjedništva SDP-a dodatno "podgrijala" izjava Damira Hadžića, aktualnog ministra prometa i veza BiH. Hadžić je kazao da bi, u slučaju kada bi trebao birati između partije i države, uvijek izabrao partiju, a upravo ta rečenica dodatno je razljutila Komšića.

Kako taj portal doznaje iz pouzdanih izvora, Komšićevu odluku da napusti SDP ojačalo je saznanje da predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik HDZ-a Dragan Čović "kuju" planove za izbore 2014. godine.

Naime, prema njihovoj "računici" Radončić i Čović bi trebali dobiti mjesta članova Predsjedništva BiH, a Lagumdžija mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Naravno, u te planove su im se umiješali "ostali", stoga se SDP, oba HDZ-a i SBB zalažu za to da se članovi Predsjedništva biraju na neizravan način, odnosno iz reda poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Podsjetimo, zbog neslaganja sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, Komšić je najavio ostavku u stranci već u ožujku, pa ju je, na nagovor šefa stranke, povukao.
Inače, Komšić je najpopularniji član SDP-a, trenutno obnaša drugi mandat člana Predsejdništva BiH, za što je dobio više od 331 000 glasova birača. Komšić je trpio neviđene pritiske od strane upravo HDZ-a, jer njegovom izboru u Predsjedništvo BiH, najviše su doprinijeli bošnjački glasovi. /republikainfo.com/
 

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna