TRGOVAČKI LANCI Prodaju vodu iz slavine u bocama kao izvorsku

Dva velika britanska lanca supermarketa 'Tesko' i 'Asda' našli su se na udaru optužbi da prodaju običnu vodu iz slavine koju su prethodno filtrirali i punili u boce.Ove PET boce stoje na njihovim policama pored mineralnih voda poput 'Evian' i 'Perrier', od kojih su naravno znatno jeftinije, ali na taj način kupce dovode u zabludu, jer na deklaraciji nema objašnjenja da je u pitanju obična voda iz slavine, tvrdi list 'Daily mail'.

Obje kompanije su demantirale tvrdnje koje su se prvi put pojavile u otočnom tjedniku. Oni poriču da obmanjuju potrošače, jer smatraju da su na deklaracija dobro predstavili što prodaju.

Također vjeruju da vodu ne treba nazivati slavinskom budući da je prethodno prošla proces u kojem je uklonjen klor i dodatno je pročišćena.

'Daily mail' je na sebi svojstven način objavio da vodeći diskontni lanci rade ono što su Del Boy i Rodney pokušali u jednoj od čuvenih epizoda 'Mućke' – da postanu milijunaši tako što će "flaširati" vodu iz slavine i prodavati je kao "vodu sa peckhamskog izvora" .

Del Boy flaširana voda RodneySupermarket "Tesko" prodaje vodu u dvolitrenim bocama za 17 penija ili u šest flašica po pola litre za funtu. Na obje varijante piše "samo voda, bez dodataka". Ista voda koja je naknadno gazirana košta 17 penija za dvije litre. Litra vode iz vodovoda košta trećinu penija, što znači da se nakon obrade i flaširanja prodaje 25 puta skuplje.

Slična je cijena i 'Asdinog' proizvoda "negazirana voda po povoljnoj cijeni".

Tvrtka zadužena za pitku vodu u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu tvrdi da je voda koja izlazi iz slavina jeftina, zdrava i sigurna i da nema apsolutno nijednog razloga da se filtrira. Prema posljednjim analizama nadležnog inspektorata 99,96 posto uzoraka je ispunilo sve standarde ispravnosti.

Joe Taner-u iz ove kompanije ideja da supermarket prodaje filtriranu vodu "miriše" na Del Boy-a. Upitan da razjasni porijeklo svoje vode, 'Tesko' je preko glasnogovornice najprije odgovorio neodređeno.

"Na temelju razgovora s dobavljačem, moj dojam je da potječe s jednog izvora u Francuskoj", rekla je predstavnica ove tvrtke odbacila mogućnost da je u pitanju filtrirana voda iz slavine.

"Apsolutno ne. Porijeklom je iz Francuske, a flašira se u Britaniji. Ne preteže da je bilo što drugo. Svakako nije flaširana voda iz slavine ", rekla je ona.

Kasnije su potvrdili da je u pitanju filtrirana voda iz slavine, ali da budući da je filtrirana nije u redu da se opisuje kao slavinska.

I 'Asda' je priznala da prodaje vodu iz vodovoda. Pravdali su se da je takva voda jeftinija nego da potrošači kupuju skupe uređaje za filtriranje i to sami rade kod kuće.

'Daily mail' podsjeća na slučaj Coca-Cole koja je 2004. upala u slične nevolje kada se ispostavilo da je navodno vrhunska voda 'DASANI' filtrirana vodovodna voda iz Kenta.

Ovaj slučaj je bio dobar povod da udruženja koja se zalažu za zaštitu okoliša i održivi razvoj još jednom apeliraju na potrošače da koriste vodu iz vodovoda.

"Prvo je Del Boy prodavao 'peckhamsku vodu', potom Coka Cola 'Dasani' vodu, a sada isto radi 'Tesko'. Ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem da bi kupili osnovne namirnice. Posljednje što im treba jest da ih neko pelješi prodajući im vodu koja nije deklarirana kako treba. Nadam se da će se vratiti pouzdanoj vodi iz slavine i tako uštedjeti novac i energiju, a izbjeći gomilanje plastičnog otpada", rekla je Janet Longfield iz udruženja Sustain.

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna