PREDIZBORNA KAMPANJA JE POČELA Građani su najvažniji samo do 7. listopada

Od ponoći je službeno počela jednomjesečna predizborna kampanja za lokalne izbor koji će se održati 7. listopada. Čak 30 351 učesnika je izbora, najviše u povijesti mlade države Bosne i Hercegovine! U Mostaru nema izbora "zahvaljujući" njegovim političarima koji nisu usuglasili nova izborna pravila za taj grad.

 
Lokalni izbori se održavaju i u 57 općina i, od ove godine, u šest gradova Republike Srpske, jer su u međuvremenu status grada, osim Banja Luke i Istočnog Sarajeva, dobili i Doboj, Prijedor, Trebinje i Bijeljina. Upravo u gradovima političke partije borit će se "prsa o prsa" za svaki glas za gradonačelnika. U F BiH birat će se članovi u 78 općinskih vijeća, a u RS-u u 58 skupština općina, 135 načelnika općina i pet gradonačelnika.


POLITIKA je dobro zanimanje: Najveći borj kandidata do sada


Prema popisu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) 3.144.296 birača moći će glasovati za 383 politička subjekta s glasačkih listića. U izbornu utrku idu 84 političke stranke, 59 koalicija, 224 neovinsa kandidata i 16 lista neovisnih kandidata.

"Očekuje se da učesnici na izborima kojih je više od 30.000, najviše do sada, u cijeloj BiH mogu koristiti sva dozvoljena sredstva za svoje predstavljanje. Građanima BiH, bez Mostara jer se tamo ne održavaju izbori, preporučujem da mogu od nedjelje, slanjem poruke na broj 092 121 212, s bilo kojeg telekom operatera, uz navođenje matičnog broja, provjeriti jesu li na središnjem biračkom popisu te tako doznati na kojem mjestu mogu glasovati", rekao je Branko Petrić, predsjednik SIP-a te podsjetio da političke partije imaju i pravila u financiranju predizborne kampanje. "

Naime, potvrđen je 30 351 kandidat - 550 kandidata je za dužnost načelnika općine/gradonačelnika, 29 652 za vijećnike, a 149 kandidata su zajamčena mjesta za predstavnike nacionalnih manjina.

"Limiti iznose 30 feninga po biraču koji su registrirani za svaku razinu , odnosno odvijaju se na dvije razine, za vijećnike i načelnike, te to iznosi 60 feninga po biraču. Očekujemo da će financiranje biti transparentno, kao i zakonom propisane obaveze javnih medijskih servisa", kazao je Petrić.

 

"Sarajevski" i "banjalučki" kodeksi - Mrtvo slovo na papiru


Predstavnici 35 političkih stranaka iz cijele BiH, uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta i Demokratske inicijative za Europu, potpisali u srijedu, 06. rujna u Sarajevu 'Kodeks ponašanja političkih stranaka u izbornoj kampanji', prvi put otkako se provode izbori u BiH.

Potpis nije stavio SNSD Milorada Dodika, iako je predstavnik ove stranke sudjelovao u izradi dokumenta. 

Dan poslije "sarajevskog kodeksa" u Banja Luci je, i to na icijativu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjednika Republike Srpske, potpisan Kodeks ponašanja političkih partija u predizbornoj kampanji, kojim su se političke partije-potpisnice također obvezale provođenje kampanje u fer i demokratskoj atmosferi.

Tzv. "banjalučki kodeks" nisu potpisale najjače oporbene partije u tom entitetu, SDS, PDP i DP, koje su potpisnice tzv. "sarajevskog kodeksa" iz kojih ističu da upravo Dodikov SNSD krši pravila kodeksa kao što su korištenje javnih medija u predizbornoj kampanji kao i korištenje entitetske infrastrukture.

Potpisivanje kodeksa ponašanja u predizbornoj kampanji stranke potpisnice ipak ničim ne obvezuje na njegovo dosljedno provođenje i isključio se radi o principijelnosti i dosljednosti u obećanom.

S obzirom da su nedavno u Bruxellesu lideri parlamentarnih stranaka i najviši dužnosnici potpisali 'Mapu puta', a time i rokove za izvršenje obveza, a iste nisu ispunili, nerealno je očekivati da se većina potpisnica, pogotovo najjače stranke, pridržavaju Kodeksa o ponašanju u predizborno vrijeme.

S obzirom na dosadašnje ponašanje političara, na žalost, ovi kodeksi mogli bi biti samo "mrtvo slovo na papiru".

Naime, kako je izjavila politička analitičarka Tanja Topić, i prije predizborne kampanje u BiH na sceni je bila oštra retorika među političarima, međusobno vrijeđanje itd.
"Mislim da u BiH već dva mjeseca traje nekakva politička kampanja. A iako su ovo lokalni izbori retorika se odnosi na polje visoke politike, u nacionalno polje, stvara se povišeni politički pritisak. Istodobno ne govoi se o razvoju lokalne infrastrukture, vodovoda, kanalizacije, izgradnji lokalnih puteva itd.", ocijenila je Topić.

Ovogodišnji izbori stajat će ukupno oko 9 milijuna KM - u proračunu BiH predviđena su sredstva od 4, 3 milijuna KM, dok će općine osigurati 4,5 milijuna KM.

Ipak, građani u BiH za mjesec dana, barem oni koji se odluče na izlazak na izbore, birat će nove dužnosnike u svojim lokalnim zajednicama. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna