HIDŽAB Dočasnica koja ne poštuje kodeks oblačenja OS BiH, vraćena na posao

Dočasnica  Oružanih snaga BiH Emela Mujanović, koja je zbog nošenja hidžaba prošle godine bila suspendirana iz vojne službe, ponovo je nakon odluke Osnovnog suda u Sarajevu vraćena na posao.

 Prema odluci suda suspenzija je bila nezakonita, a oštra reakcija Kancelarije ombudsmana BiH, koja je zahtijevala da djevojka pokrivena 'hidžabom' hitno bude vraćena na posao, jer se odlukom o njenoj suspenziji "krše međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava".

Zamjenik ministra obrane BiH Mirko Okolić rekao je da on i većina pripadnika Oružanih snaga BiH misle da Mujanovićeva ne bi smjela raditi u vojsci ako na posao dolazi pokrivena hidžabom.

"Profesionalna služba u vojsci nije obvezna i svako tko želi raditi u Oružanim snagama mora poštovati pravila ponašanja i oblačenja koja važe za sve pripadnike vojnih formacija. Nije u redu da postoje izuzetci", poručio je Okolić.

Član Zajedničke komisije za obranu i sigurnosz Parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je vraćanje u vojnu službu žene koja obija poštovati kodeks oblačenja nezabilježen skandal, naglasivši da je to još jedan dokaz da Oružane snage treba raspustiti, a BiH potpuno demilitarizirati.

"Јasno je da na ovaj način u Oružanim snagama pokušavaju afirmirati "vrijednosti" tzv. Armije BiH i njenih arapskih saveznika. Vraćanje na posao žene koja u vojarnu dolazi odjevena kao da ide u džamiju, smišljena je provokacija uperena protiv srpskih i hrvatskih vojnika“, naveo je Košarac. (Izvor: SRNA)

 

 

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna