Bosanske vehabije imaju tajnog financijera koji želi destabilizirati regiju?

Brojni mediji su već izvješćivali o bečkoj poveznici i financiranju od strane Saudijske Arabije, što ipak nije dokazano niti službeno potvrđeno.

 

Vehabijski pokret je konzervativni islamski red koji se temelji na izvornoj interpretaciji islama, a najpoznatiji bosanski ogranak je onaj iz Gornje Maoče nedaleko od Brčkog. Ulazak u to nepristupačno selo je gotovo onemogućen regularnim tijelima BiH zbog legitimacije i gotovo militantnog stava članova zajednice.

Na tragu izjave ministra financija i trezora BiH Nikole Špirića o radikalizaciji bosanskih muslimana provjerili smo koliko ta tvrdnja zapravo ima pokriće u stvarnosti.

"Plašim se da na kraju ništa neće ostati od izvornih vrijednosti bosanskohercegovačkih muslimana i da će se pretvoriti u arapski, radikalni i šerijatski svijet. Što se prije svi otrijeznimo i sjednemo da razgovaramo, prije će biti bolje svima u BiH", izjavio je Špirić za Dnevni avaz. Na kraju je dodao da je "Daytonsko rješenje i priznavanje daytonskih temelja BiH jedino rješenje za BiH".

Jasno je da Špirić kao pokretača svoje teze vidi vehabijski pokret. To je konzervativni islamski red koji se temelji na izvornoj interpretaciji islama, a najpoznatiji bosanski ogranak je onaj iz Gornje Maoče nedaleko od Brčkog. Ulazak u ionako nepristupačno selo je gotovo onemogućen regularnim tijelima BIH zbog legitimacije i gotovo militantnog stava članova zajednice, dok se na tom području čak ni ne primjenjuje zakon BiH već šerijatski arapski zakon po jordanskoj praksi.

Radikalne vehabije

Brojni mediji su već izvješćivali o bečkoj poveznici i financiranju od strane Saudijske Arabije, što ipak nije dokazano niti službeno potvrđeno. Mensur Osmović iz Dnevnog lista smatra kako je grupacija iz Gornje Maoče financijski moćna što je obrazložio u jednom od svojih članaka: "Vehabijski šefovi samo za pristupanje svakom novom članu isplate 100 eura. Mjesečno, svaki vehabija dobije 300 eura, a žene 400 eura. Isplata je u gotovini, a odakle sve dolazi ogroman novac još nitko nije precizno utvrdio".

Njihova radikalna pozadina već je potvrđena kroz dva slučaja. Poznatiji je svakako napad Mevlida Jašarevića na američku ambasadu u Sarajevu prošle godine pri čemu je ranjen, te mu se trenutno sudi za terorizam. Takve i slične napade ohrabruje profesor šerijatskog prava i vođa grupacije Nusret Imamović koji je jednom prilikom izjavio kako "samoubilački napadi nisu zabranjeni, ali ih treba koristiti za izuzetne prilike". Kako je praktički nemoguće doći do istaknutih pojedinaca nismo dobili povratne informacije od članova ili istaknutih pojedinaca s vehabijske strane.

Situacija ipak nije alarmantna

Da ipak ova situacija nije toliko alarmantna, pokazuju razmišljanja poznavatelja situacije islamske vjeroispovijesti koji tvrde kako je u pitanju "političko poigravanje". Povodom Špirićeve izjave za mišljenje smo pitali Mesuta Fidanija, pukovnika HV-a i Armije BiH, koji je apostrofirao kako "struktura i povijest Islama u BiH neće dozvoliti takav ishod". On smatra kako su bosanski muslimani posve drugačiji od arapskih što im je zapravo i veliki plus jer ih kao takve arapski svijet posebno poštuje "zbog liberalnijih pogleda i toleranciji prema drugim religijama". Fidani sebe smatra "liberalnim i modernim muslimanom" dok mu je stric bio dekan teološkog fakulteta, pa je samim time upoznat s cijelom povijesno-strukturalnom situacijom bosanske muslimanske zajednice.

Povjesničar Petar Bašić se u većem dijelu složio s pukovnikom Fidanijem te nam je potvrdio da "mentalitetski, pa čak i genetski, bosanski muslimani pripadaju sasvim drugoj vrsti muslimana europskog kulturnog kruga. Moguće je, međutim, da u slučaju političke pa čak i vojne radikalizacije stanja u Bosni (primjerice odcjepljenjem Republike Srpske) uvezeni elementi, kao npr. vehabije i mudžahedini, radikaliziraju domaće muslimane jer bi se u toj situaciji osjećali egzistencijalno ugroženi - što se dakako ne odnosi samo na njih, jer u situaciji životne ugroze pojedinca, obitelji, naroda, svi narodi čine isto".

Zaključak koji se može izvući iz svega je kako je radikalizacija autohtonog muslimanskog stanovništva u BIH moguća jedino u isto tako radikalnim uvjetima, iako se može ustvrditi kako postoji organizirano financiranje i obuka radikalne linije od strane još nepoznatog financijera kojemu odgovara takva strateška slika u regiji. (Izvor: Dnevno.hr)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna