SARAJEVO središte međureligijskog dijaloga: Predsjednik Vijeća Europe i 15 predsjednika država o dijalogu religija i kultura

Predsjednik Vijeća Europe, Herman van Rompuy, zajedno s još 15 predsjednika država kao i najviših vjerskih predstavnika, u nedjelju, 9. rujna,  posjetit će BiH i nazočiti Međureligijskoj konferenciji u Sarajevu koju organiziora katolička organizacija Sant'Egidio iz Rima.

 


On će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te predsjednicima Republike Hrvatske i Republike Crne Gore Ivom Josipovićem i Filipom Vujanovićem.

Također, predsjednik Vijeća Europe obratiti će se učesnicima međureligijske konferencije koju u Sarajevu organizuje Sant'Egiddio.

Inače, Međunarodna konferencija za mir 'Naša je budućnost živjeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu', koju  organizira katolička organizacija Sant'Egidio iz Rima, biće održana u Sarajevu od 9. do 11. rujna, a najavljeno je učešće više od četiri tisuće predstavnika crkava i vjerskih zajednica iz cijelog svijeta.

Na Konferenciju u Sarajevo pristiže 15 predsjednika država, te nekoliko vjerskih poglavara, a govorit će i talijanski predsjednik Mario Monti, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i domaćini - vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, reis Mustafa ef.Cerić, patrijarh Irinej, kao i predstavnik židovske zajednice.

Kako je za Agenciju Anadolija kazao prof.mons. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak koji je i jedan od suorganizatora, poruka konferencije je da političari, državni dužnosnici i vjerski poglavari trebaju živjeti zajedno, te ostvariti zajedništvo.

"Smanjenje napetosti u međuljudskim odnosima je jedan od očekivanih ciljeva ove konferencije", poručio je Topić u razgovoru za Anadoliju.

Inače raspored aktivnosti predsjednik Vijeća Europe u Sarajevu, kako je najavljeno je sljedeći:

Sastanak s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem u nedjelju, 9. rujna u 14 sati,
Zgrada EU;  Šetnja i razgledanje znamenitosti Starog Grada u pratnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u 14.30 sati - Stara pravoslavna crkva, Sarajevo;

Sastanak s članovima Predsjedništva BiH u 15.30 sati u zgradi predsjedništva BiH; sastanak s predsjednikom Republike Crne Gore Filipom Vujanovićem u 19.10 sati Zgradi institucija BiH; te sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna