Čović "prodao" Devedesetku zbog SDP-a, Josipovićka "vjeruje da će biti ministrica"

Novoj parlamentarnoj većini u Federaciji (SDP, SBB; HDZ BiH i HDZ 1990.) od početka ne ide po planu rekonstrukcija vlasti, a računicu bi dodatno moglo pomrsiti i nezadovoljstvo HDZ-a 1990 jer je umjesto njihovog kadra hrvatsku poziciju u rukovodstvu Parlamenta zauzeo SDP-ov Tomo Vidović.

 

Takav scenarij dio je dogovora lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i HDZ-a BiH Dragana Čovića, pa su zastupnici HDZ-a BiH glasovali za Vidovića, a nisu htjeli ni čuti za nezadovoljstvo HDZ-a 1990.

HDZ 1990 suzdržan

Zastupnici HDZ-a 1990. u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta su u četvrtak uoči izjašnjavanja o smjenama rukovodstva Zastupničkog doma i imenovanju novih čelnika prvo tražili stanku kako bi svojim partnerima izrazili nezadovoljstvo, a kada to nije urodilo plodom, svoje negodovanje ipak su izrazili nepodizanjem ruku.
Zastupnici HDZ-a 1990. glasovali su za smjene predsjedatelja i dopredsjedatelja Denisa Zvizdića (SDA) i Stanka Primorca (HSP), kao i za imenovanje novog predsjedatelja iz SBB-a Fehima Škaljića, međutim, nisu podržali imenovanje dopredsjednika, Tomu Vidovića iz SDP-a.
Potvrdila je to i šefica Kluba zastupnika HDZ-a 1990. Slavica Josipović koja je objasnila kako su kod Vidovićevog imenovanja bili suzdržani.
"Razlog traženja stanke prije razmatranja imenovanja i smjena je taj što smo sa strankama koje čine novu parlamentarnu većinu htjeli usuglasiti još neke stvari glede sporazuma koji je postignut između četiri političke stranke i koji se ne tiče samo pozicija u parlamentima, nego i pozicija u drugim institucijama, Vladi Federacije, javnim poduzećima itd. Za Vidovića nismo glasovali jer smatramo da je HDZ 1990. trebao biti u jednom od rukovodstava Parlamenta Federacije", kazala je Josipović. Ona, ipak, navodi kako sporazum četiriju stranaka, SDP-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., nije doveden u pitanje.
"Nismo zakinuti kad nismo ništa ni podijelili", kaže Josipović. Na pitanje je li ona sebe vidjela na poziciji dopredsjedateljice Parlamenta, Josipović kaže da ta pozicija nije bila namijenjena za nju.
"Ja vjerujem da ću ja biti ministrica, je li u ovom mandatu ili nekom drugom, o tome će odlučiti moja stranka", navodi ona.
Upitana stoje li iza nepodržavanja SDP-ovom kandidatu možda principi o “nelegitimnosti Hrvata iz SDP-a”, jer je poznato kako su oba HDZ-a odbila ući u federalnu vlast prije dvije godine upravo jer nisu htjeli prihvatiti da hrvatske pozicije dobije SDP i dvije godine su tvrdili da one pripadaju isključivo HDZ-ovima, Josipović kaže da to nije bio razlog.
"Što se tiče HDZ-a 1990., to nije razlog", objasnila je ona.

Loši odnosi

Ne treba podsjećati koliko su puta lideri dvaju HDZ-ova Dragan Čović i Božo Ljubić ponovili da ovim strankama pripadaju sve hrvatske pozicije u vlasti i da SDP nema pravo na njih imenovati “svoje” Hrvate. Danas im to, ipak, ne smeta. Zastupnici HDZ-a BiH glasovali su jučer da Tomo Vidović (SDP) zauzme hrvatsku poziciju u rukovodstvu Parlamenta, iako su se njihovi partneri iz HDZ-a 1990. grčevito borili promijeniti situaciju u svoju korist. Ipak, prekjučerašnja situacija nije nikakvo iznenađenje, jer HDZ BiH odavno “devedesetku” ne smatra za ozbiljnog partnera. Svoje nezadovoljstvo zbog takvog odnosa svako malo izrazi neki od dužnosnika HDZ-a 1990. na nižim razinama vlasti. Nedavno je to bio primjer u Hercegovačko-neretvanskoj županiji kada je HDZ 1990., navodno mimo stranačkog dogovora, ostao bez direktorske pozicije u Zavodu za zdravstveno osiguranje. Prije toga su ministri u Vladi Zapadnohercegovačke županije bojkotirali rad Vlade zbog nezadovoljstva po pitanju imenovanja. Dugo je "gorjelo" i u Hercegbosanskoj županiji gdje zbog nesporazuma ovih dviju stranaka vlast nije formirana skoro dvije godine nakon izbora.
Hoće li nezadovoljstvo među zastupnicima HDZ-a 1990. napraviti nove probleme, ostaje za vidjeti.
Kada je u pitanju proces rekonstrukcije, sada se čeka odluka Ustavnog suda Federacije koji će se očitovati o smjeni federalnog ministra Desnice Radivojevića, što bi moglo i odblokirati proces, ali ga i u potpunosti zaustaviti. (Izvor: Dnevni list)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna