'Živi most' od kopna do Pelješca

Jutros u 9 sati počela je akcija 'Bilo naroda - gradimo most'.'Most' koji simbolizira Pelješki most, nastao je u 10 sati povezivanjem 500-tinjak plovila u 'lanac' dug gotovo 2 i pol kilometra, koliko ima od mjesta od kojeg bi pravi most trebao krenuti do obale Pelješca.

Tako je u stvarnost provedena akcija 'Bilo naroda gradimo most', koju je u srijedu najavio Stožer za izgradnju Pelješkog mosta. Nadzirao ju je muškarac u ulozi kneza Domagoja i njegovi strijelci. Oni ispalili u zrak signalne rakete na početku akcije te privezali konopac kod Komarne u trenutku spajanja s obalom Pelješca. Cilj akcije je simbolički, ali jasno iznijeti Vladi stav građana juga Hrvatske o tome kako je gradnja Pelješkog mosta, kao poveznice hrvatskog teritorija u cjelinu, nužna.

Jedan od organizatora akcije, predstavnik Udruge lađara Neretve, Milojko Glasnović, poručio je kako je ovo simboličko spajanje Hrvatske te se nadaju da će izgradnja pravog mosta, koji spaja kopno i Pelješac, uskoro krenuti u realizaciju. Izgradnja mosta kopno - Pelješac egzistencijalno je pitanje za stanovnike ovog područja i za Hrvatsku, poručio je Glasnović još u srijedu.

Dio okupljenih je pri ovom performansu također Vladi poručio kako su protiv bilo kakvih sporazuma kojima se dio teritorija prepušta BiH, misleći pritom na sporazum Tuđman-Izetbegović o razgraničenju Hrvatske i BiH, koji nikad nije ratificiran i za koji trenutačna vlast u Hrvatska smatra da bi ga trebalo ratificirati.

Vlasnici brodica su konopcem dugim 2 kilometara i 300 metara povezali plovila na trasi na koju je projektiran Pelješki most. Stožeru su se na poziv javili vlasnici više stotina brodica iz Ploča, Metkovića, Opuzena, Stona i drugih okolnih mjesta, koji sudjeluju u akciji 'spajanja pelješke i neretvanske obale'. (izvor: dnevnik.hr)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna