Putin: "Rusija neće spašavati EU, nećemo plaćati vaš politički utjecaj nad novim članicama"

Za vrijeme održavanja završne konferencije APEC summita u Vladivostoku, ruski predsjednik Vladimir Putin dao je Bruxellesu do znanja kako Rusija neće biti spremna spašavati EU od aktualne ekonomske krize koja ne pokazuje znakove oporavka.

 

 

Putin svoje razloge nimalo ne krije, ističe kako je "EU preuzela previše odgovornosti prema novim članicama" te napominje kako ovo nije samo ekonomska, već i politička kriza. Sasvim je jasno kako se Putin pritom referira na zemlje istočne Europe koje su posljednje ušle u sastav Europske Unije i time se politički priklonile Bruxellesu, nakon više desetljeća orijentacije prema Moskvi.

Putin ne skriva kako je Rusija itekako ekonomski ovisna o Europi, ali od konkretne pomoći ponudio je samo dobre želje. "Mi znatno ovisimo o Europi i želim naglasiti to, mi iskreno želimo sreću našim europskim partnerima da prevladaju teškoće s kojima se danas suočavaju", rekao je Putin.

Komentar ruskog predsjednika dolazi i nakon što je ovog utorka EU izvršna komisija otvorila istragu po pitanju sumnji da ruski Gazprom, koji je preko 50% u vlasništvu države, nanosi štetu potrošačima unutar EU zbog vezivanja cijene plina uz cijenu nafte. Putin smatra kako je ovo samo pokušaj prebacivanja unutarnjih problema EU-a na Rusiju.

Putin ističe kako je EU u krizi ponajviše zbog novih članica, čije ekonomije sada mora podržavati. No, također jasno ističe kako Rusija nije spremna spašavati EU zbog toga i pomagati na istoku Unije. "Izgleda kako je netko u Europskoj Komisiji odlučio da bi sada Rusija mogla podijeliti teret ekonomske krize na istoku Europe. To znači da EU želi zadržati politički utjecaj, dok bi mi djelomično za to plaćali. Ovo je sasvim nekonstruktivan pristup", rekao je Putin. Očito je kako ova poruka nije samo upućena liderima EU-a, već i svim državama na istoku Europe. Za vrijeme govora također je istaknuo kako je u doba "Istočnog bloka", Sovjetski Savez svojim saveznicima isporučivao robu po specijalnim cijenama.

Drugim riječima, Putin je na neki način poručio Europskoj Uniji da je tijekom godina politički prisvojila niz država bivšeg istočnog bloka i kako Moskva nije nimalo zadovoljna takvom situacijom. Ovaj komentar će bez sumnje snažno odjeknuti i u glavnim gradovima država istočne Europe, gdje je situacija zbog EU krize sve teža, dok u isto vrijeme ruska ekonomija izgleda sve stabilnija. Pritom treba nadodati kako je njemačka kancelarka Angela Merkel u nekoliko navrata posjetila Peking u posljednjih godinu dana, no, ni Kina nije pokazala odveć spremnosti po pitanju spašavanja posrnule EU ekonomije. (Izvori: Reuters, RT, AP)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna