Bivši ministar obrane Selmo Cikotić višak naoružanja OS BiH prodavao švercerima oružja?

Postoje ozbiljne sumnje da je dio viška naoružanja završio na crnom tržištu, odnosno, da je izvezen u države pod embargom Ujedinjenih naroda, piše Slobodna Bosna.

 


Parlamentarna istraga u Ministarstvu obrane BiH otkrila je da su viškovi oružja od 2006. godine uništavani bez ikakve kontrole i nadzora Ministarstva obrane, bez odluke Predsjedništva BiH i bez predstavnika entitetskih vlada, a da je ministar Selmo Cikotić odobravao privatnim firmama davanje na revers municije i minsko-eksplozivna sredstava, piše SB.

 Goleme količine oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava iz skladišta Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH uništavane su proteklih godina bez ikakve kontrole i nadzora, zbog čega postoje ozbiljne sumnje da je dio viška naoružanja završio na crnom tržištu, odnosno, da je izvezen u države pod embargom Ujedinjenih naroda?!

Zaključak je to šestočlane Istražne komisije Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je pola godine provjeravala zakonitost procesa uništavanja oružja, obavila više razgovora s najvišim civilnim i vojnim dužnosnicima Ministarstva obrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga, te predstavnicima UNDP-a koji su u proces uništavanja nestabilne municije uključeni od 1995. godine. (Izvor: Slobodna Bosna)

 

Izvješće o radu i nalazima Istražne komisije zastupnicima u Zastupničkom domu državnog Parlamenta bit će prezentirano u četvrtak, 6. septembra, a nakon toga, zajedno s kompletnom dokumentacijom, upućeno Tužiteljstvu BiH, budući da prikupljeni podaci upućuju da se iza svega krije težak kriminal.

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna