USTAVNI SUD Ni danas nema stava o ostavci Desnice Radivojevića

Ustavni sud FBiH ni na današnjem zasjedanju nije donio odluku po zahtjevu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića za rješavanje spora s predsjednikom F BiH Živkom Budimirom, a u svezi s donošenjem odluke predsjednika F BiH o prihvaćanju ostavke federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera FBiH Desnice Radivojevića. Međutim, iz Suda su jasno dali do znanja da sudci trpe pritiske, kako bi se utjecalo na ishod presude.

 


"Ustavni sud Federacije ističe da je o svim bitnim pitanjima postignuta načelna suglasnot, da će sjednica o vijećanju i glasanju biti nastavljena i da će nakon donesene odluke biti izviješćena javnost. Ističemo da će Ustavni sud Federacije kako u ovom tako i u svim drugim postupcima rukovoditi se isključivo profesionalnim standardima zasnovanim na Ustavu FBiH, pri tome ne podliježući pritiscima bez obzira sa čije strane dolazili", priopćeno je nakon današnjeg zasjedanja Ustavnog suda FBiH.

Današnja sjednica Ustavnog suda F BiH bila je nastavak sjednice od 30. kolovoza, kada su, nakon javne rasprave, razmotreni dokazi i saslušani svjedoci, između ostalog i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, federalni prmijer Nermin Nikšić, kao i bivši ministar Desnica Radivojević.

Naime, kako se radilo o istoj pravnoj stvari, dva zahtjeva (Nikšića i Budimira) razmatrana "u paketu", a javna rasprava održana je 29. kolovoza samo o zahtjevu premijera FBiH, s obzirom na to da je predsjednik FBiH odustao od vlastitog zahtjeva, nakon rješavanja preliminarnog pitanja, odnosno donošenja rješenja po kojem se njegova odluka (prihvaćanje ostavke Desnice Radivojevića) poštuje do donošenja presude Ustavnog suda.

Budimir je u podnesku od kojeg je odustao naveo da je u sporu s premijerom radi različitog tumačenja odluke o Radivojevićevoj ostavci, te održavanja i donošenja odluka na 55. sjednici Vlade FBiH.

Premijer FBiH Nermin Nikšić u zahtjevu podnesenom Sudu navodi da je odluka o Radivojevićevoj smjeni donesena suprotno odredbama Ustava FBiH, te da predsjednik FBiH prijedlog za smjenu nije prethodno dostavio premijeru FBiH, uz napomenu kako Ustav FBiH ne poznaje institut ostavke.

Nadalje, navodi da je osporena odluka potpisana faksimilom, iako u BiH još ne postoji zakonski osnov za elektronsko potpisivanje, kao i da navodna Radivojevićeva ostavka ne postoji kao osobni čin, odnosno da  je ta ostavka podnesena političkoj stranci, te da se, stoga, radi o političkom, a ne pravnom odnosu. Nikšić, istovremeno, smatra da odluke s 55. sjednice Vlade nisu sporne, navodeći da je Vlada imala neupitan kvorum za njihovo donošenje.

Analizirajući današnje priopćenje iz Ustavnog suda, jasno je da se na sudce Ustavnog suda vrše neizravni pritisci, a kroz tu prizmu mogao bi se promatrati i zahtjev za službenim stavom o ovom slučaju premijera Nermina Nikšića prema Venecijanskoj komisiji, a što bi se moglo protumačiti kao "preskakanje" Ustavnog suda F BiH. (FENA/republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna