U Mostaru miniran spomenik pripadnicima Armije RBiH, čeka li isto i spomenik HVO-a?

U Mostaru je oko dva sata nakon ponoći miniran spomenik pripadnicima Armije Republike BiH, poginulim u proteklom ratu. Kameni spomenik u obliku ljiljana, koji se nalazi ispred Gradske vijećnice, jačina eksplozije je doslovno prepolovila. Ozlijeđenih nije bilo, a nisu oštećeni ni okolni objekti.

 

 (foto/bljesak.info)

Spomenik Armije BiH je postavljen ispred Gradske vijećnice, a njegovo postavljanje prouzročilo je nove napetosti u Mostaru jer je spomenik postavljen u okrilju noći, bez validnih dozvola i svojevrsni je "odgovor" na javno i legalno postavljanje spomenika poginulim pripadnicima HVO-a, također postavljenog ispred Gradske vijećnice.

Postavljanje spomenika braniteljima HVO-a bilo je i razlogom takvog postavljanja spomenika i poginulim pripadnicima Armije.

Očekuje se da će nakon očevida s mjesta događaja policija imati više informacija, a istragu će olakšati i brojne video kamere postavljene na objekt Gradske vijećnice kao i okolne objekte.

Franjo Cvitković predsjednik Udruger 'Zavjet', inicijatora postavljanja spomenika braniteljima HVO-a, u kratkoj izjavi za republikainfo.com, osudio je ovaj vandalski čin. "Naravno da osuđujem ovaj vandalski čin i očekujem da će policija učiniti sve potrebno kako bi se pronašao počinitelj nedjela i bili otkriveni njegovi ciljevi. Na žalost, ovo nedjelo će u Mostaru samo dodatno pogoršati tenzije i skrenuti pozornost s drugih problema", kazao je Cvitković.

I među brojnim građanima Mostara već se ocjenjuje da će miniranje spomenika dodatno usložiti stanje u Mostaru, a može se čuti i teza da je miniranje spomenika odvlačenje pozornosti s drugih pitanja i kriminalnih afera koje su u posljednje vrijeme zaokupile javnost kao i pokušaj "iskopavanja ratnih sjekira" i međunacionalnih sukoba.

Inače, prošle godine na zgradu Gradske vijećnice je i pucano, a počinitelj još nije otkriven. Gradska vijećnica u Mostaru postaje simbol međunacionalne netrpeljivosti za koju su najodgovorniji većina mostarskih političara.

Je li posrijedi "čišćenje" partera Gradske vijećnice od spomenika, hoće li ponovno u pronalaženju krivca ovog vandalizma biti "zanemarene" brojne video kamere te je li sljedeći "na popisu za miniranje" spomenik braniteljima HVO-a?

(v.s./republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna