Kolektivno predsjedništvo – kolektivna sramota

Ono što čovjek može doživjeti ovdje, u BiH, pa i njezinu okruženju, teško da može igdje drugdje. Prethodnih se dana, recimo, moglo svjedočiti interesu kojeg civilizirani svijet pokazuje za prostor zapadnog Balkana, za najveći dio bivše Juge posebice.

Opširnije...

Prlićev odvjetnik napisao je da mu je haški proces najgore iskustvo, a da je Praljkovo samoubojstvo stvar principa

Odvjetnik Jadranka Prlića, Amerikanac Michael G. Karnavas na svom se blogu osvrnuo na presudu i samoubojstvo Slobodana Praljka.

Opširnije...

Te zločine je počinio netko 'naš', u 'naše' ime!

U BiH paralelno postoje tri različita društva, sva tri okrutna i izolirana, bezosjećajna...

Opširnije...

Hrvatski Sokrat, a ne Göring

Svakomu tko se laća pera i otvara knjigu da pročita koje suvislo slovo poznata je sudbina Sokrata, Platonova učitelja, koji je živio prije skoro dvije i pol tisuće godina (Atena, 469.-399. prije Krista). Velik filozof, etičar, a u mladosti i hrabar atenski ratnik, cijeli je svoj život posvetio pitanju razludžbe dobra i zla. Optužen da kvari mladež, osuđen je na smrt. Dok je čekao izvršenje presude, iako su mu neki predlagali bijeg, on je sam sebi presudio; uzeo je smrtonosan otrov.

Opširnije...

Nitko se ne stidi "svojih" zločina

Nažalost,ova konačna presuda ICTY-a poslužit će i za definitivnu pobjedu selektivne kulture sjećanja unutar sve tri bh. nacije, što znači da će se na sve strane zaboravljati i dalje na žrtve a veličati odgovorne za sramote i sunovrate u barbarizam kao heroje. Nasuprot selektivnoj kulturi sjećanja, koja je suštinski svjesno odnjegovani zaborav vlastitih sramota, istinska kritička kultura sjećanja podrazumijeva u prvom redu stid i sram za počinjene zločine i druga zlodjela protivu humanitarnog prava u naše ime.

Opširnije...

Braćo Bošnjaci sada je prilika da se riješite svojih demona

Pa rekoh da iskoristim tu vašu euforiju i na njenim krilima predložim nešto veoma konstruktivno i za dobrobit svih nas u Bosni i Hercegovini. Predlažem vam da u 2018. godini smognete snage i raščistite „leševe iz vašeg ormara, ispod tepiha ili dvorišta“ i na taj način pokrenemo proces istinskog suočavanja sa prošlošću u zemlji koju toliko volite. Kako mislite da vi nemate „leševa u ormaru“?

Opširnije...

No comment.

Superhik je ovdje

Top teme

Trach

Promo

Kolumna