Jesen u narodu i narod u jeseni

Mostarci se u naletu energije bore da se njihov grad uveže na nebu, kad već ne može na zemlji, Sarajlije u 2017. maštaju o cjelodnevno raspoloživoj čaši vode, Tuzlaci suču li ga suču. Isukali kilometar i pol jufke i napunili mesom, pa pojeli. Možda u cijeloj priči i najpametniji. Kad ništa ne možeš onda ga suči, suči kilometre daleko. 

Opširnije...

Bošnjačka akademija na stazama Srpske akademije nauka i umetnosti

Već godinama traje borba Bošnjaka na prostoru RS-a za osiguravanje jednog od temeljnih im građanskih prava – prava obrazovanja i službene komunikacije na vlastitom jeziku. Jer, Dodikova vlast godinama ignorira odredbu Daytonskog ustava, po kojoj su u BiH u upotrebi tri službena jezika – bosanski, hrvatski i srpski. Razlog tome je, obrazlažu, Ustav RS-a, koji  koristi odredbu o jeziku srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Opširnije...

Slatki su tamo negdje daleko zalogaji hljeba, gdje ovih naših nema, gdje ovakve braće nije

„Šetajući Mostarom vi zapravo šetate kroz prošlost i budućnost“. Na ovakve rečenične konstrukcije možete naletjeti u nekim jeftinim turističkim brošurama koje će vam osrednji mostraski buregdžija uz jogurt dostaviti umjesto podmetača. Ali ako su to riječi nekog recenzenta koji po stoti put predstavlja užasno lošu knjigu pjesama o Mostaru, to je veće nerješiv problem.

Opširnije...

Napad gore, odbrana dolje: Kada heroji i zločinci ostanu sami

Biznismen Naser Orić ponovo je postao heroj. I zločinac. Ovisno s koje strane zamišljene entitetske linije gledate. A pogledate li, pak, slučaj Orić iz šengen zone, shvatit ćete da ovdje, sa obe strane enitetske linije, žive, manje-više, idioti.

Opširnije...

Bivši komandanti, danas poslovni partneri, smiju se svjetini koja se kolje virtualno

Ljudi, civili srpske nacionalnosti pobijeni su u selima oko Srebrenice. Nenaoružani, nemoćni, žene i djeca. Njih na stotine. Neoboriva činjenica. Od rata naovamo, za taj ratni zločin niko nije odgovarao. NIKO.

Opširnije...

Mrak u zemlji sunca

Bila ovih dana par dana u Njemačkoj. Doduše privatnim poslom, ali u mojoj branši posao se nosi svugdje, pa i u privatno vrijeme pratiš i pitaš što te i ne bi trebalo zanimati. Ili bi. Dosadan si, to ti je valjda posao. Ili nije. Više i ne znaš granicu. No, vratimo se Njemačkoj. I premda sunce našeg neba, kako reče i Šantić, najsjajnije u nas grije, njegov sjaj zasjenjuju druge bitne stavke.

Opširnije...

No comment.

Narod je izabrao

Top teme

Trach

Promo

Kolumna