Sapere aude ili imaj hrabrosti posramiti se zločina!

U osvrtu pisanom prije točno godinu dana povodom posljednjih presuda ICTY-ija u Den Haagu, pozvao sam na stid i prosvjed protivu „kulture selektivnog sjećanja“, kao i protivu – na njoj utemeljenoj – selektivne (ne)pravde. Kazao sam i tom prigodom i ponavljam i ovdje kako mi osobno agresivno ili obranaško stanje duha i u BiH i u regiji jugoistoka Europe izaziva i muku i gađenje, jer je u konačnici samo potvrda da se ne umijemo služiti Kantovom maximom: „Imaj volju za znanjem. Imaj hrabrosti poslužiti se vlastitim razumom“ („Sapere aude. Habe Mut, dich deines eigene Verstandes zu bedienen“)! Kao da ta nekultura prosto vrhuni ovih dana i u BiH i u regiji jugoistoka Europe, unatoč svim upozorenjima, pa i Međunarodnom danu ljudskih prava, koji se u našoj zemlji nedostojanstveno obilježava od zvaničnih institucija, ako se uopće obilježava, te na pristojan način od onih koji žive u osami ili na marginama glavnih društvenih procesa.

Opširnije...

Bili smo na rubu provalije i napravili korak naprijed

Bosna i Hercegovina bilježi nešto pozitivniju statistiku nego do sada. S pola milijuna nezaposlenih, brojka je pala na „samo“ 437 tisuća.

Opširnije...

Svaki pravi antifašist slavit će H.W. Busha, a ne Tita

George H.W. Bush bio je jedan od posljednjih živih originalnih antifašista. Zašto mu samozvani, moderni antifašisti ne odaju počast?

Opširnije...

Najbogatija županija i najzagađeniji grad

Zagađen zrak u Kantonu Sarajevo svake zime je uobičajena i neizostavna tema. Sarajevska magla opjevana je i u pjesmama, ali Sarajlijama koje se guše u smogu sigurno je ovih dana više do plakanja.

Opširnije...

Sloboda bećarcu

Ako sistem štiti sebe od pjesme, onda znamo da klizimo u totalitarizam. Državni aparat koji služi da bi štitio sam sebe opasniji je od bilo koje proste pjesme. Tko pjeva, zlo ne misli. Ima jedna još bolja: nekad bilo, sad se spominjalo. Stvarno, spoznaja da možete završiti na sudu pod prijetnjom zatvora zbog pjevanja pjesme već je sama po sebi zastrašujuća. Ali to nije najgori dio. Među policijskim službenicima očito postoji stav kako su oni viša bića koja trebaju uživati posebna prava i povlastice.

Opširnije...

Vi, veliki Hrvati digli ste se zbog istospolnih veza i udomljavanja te pobačaja. Ali, šutite o 300.000 gladne djece, porastu obiteljskog nasilja, lažnim braniteljima

Ovih dana u središtu interesa javnosti i političara je Zakon o udomljavanju i glavni problem u nečijim glavama jest taj bi li istospolni parovi trebali udomljavati djecu ili ne. Nešto o čemu bi  svi zdravorazumski ljudi rekli da 2018. godine ne treba raspravljati. Ali, eto živimo u Hrvatskoj i raspravljamo o nečemu i ograničavamo ljudima njihova ustavna prava pod krinkom da činimo dobro za djecu. Mhhh, moj šipak, ali okej!

Opširnije...

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna