Najimbecilnija reklama ikad: S afričkom šljivom potonuli smo do dna

Koliko je ekonomija slaba, potrošnja mizerna a narod depresivan, možda najplastičnije demonstriraju reklame televizijske. Više se gotovo i ne sjećamo sretnoga početka novoga tisućljeća kad su propagandnim programom svih triju nacionalnih televizija vladali novi modeli automobila što piče nadrealnim pejzažima kakve, jednoga dana, i sami možda posjetimo.Autor: Tomislav ČATEŽ/Jutarnji list

Dominirale su i slike urbanih vila ili makar građevinski materijal za njih. A danas se više ni igračke ne reklamiraju a niti slastice fine. Preostale su pretplate za telefone i TV programe, drek-papir, pivo, pileća krilca, kladionice i, najčešće poslije mobitela, tablete: protiv bolova, za zatvor, protiv zatvora, žgaravice, prdaca i pišanja na sitno, muškog i ženskog. “Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika”, postala je najčešća rečenica večernja u našim domovima začaranim TV aparatima.

Toliko se ta uputa urezala u našu svijest i podsvijest da se lako i sama dala iskoristiti kao prvorazredan promidžbeni alat. U reklami za lijek protiv nesanice naprosto je spiker pospan, sve sporije čita (efektno rješenje copywritera Ivana Čadeža). Više dakle narod nema snage nizašto. Muški pogotovo. Naime, upravo u omjeru u kojem su nestale reklame za lijepe nove Audije i Toyote, javile su se one protiv impotencije: te Epimen kapsule, te Bold kapsule i, kao kruna, kapsule afričke šljive. Latinski naziv: pygeum africanum (prunus africana).

Lijek se inače izrađuje iz kore drveta što raste diljem Afrike, na područjima višim od hiljadu metara, a bijelci za njega znaju otprilike od početka 18. stoljeća. Vrači u južnoj Africi uputiše ih da ekstrakt kore ovoga golemog zimzelenog drveta što izraste pedeset metara smiruje mjehur i liječi “bolest staraca”. S afričkom šljivom potonuli smo eto do dna. Taj spot toliko je, zapravo, imbecilan da bismo njegove autore teško mogli optužiti da namjerno promiču rasizam, no stereotip kakav rabe u temelju je bjelačkoga rasizma već stoljećima.

Krupnoga bijelca pobojali su u crno, metnuli mu koplje u ruke i bjelkinju uz bok, pa dubokim glasom kaže: “Afrička šljiva ne pada”. Pojavi se još nosorogov rog, a potom mazan ženski glas zaključi: “Žene znaju!”.Znaju i muški, pogotovo domaći, bijeli, frustrirani, mlohavi, da toga “crnca” zavoljeti neće. Štoviše, zamrzit će ga, kao što se mržnja izlila, primjerice, u veljači ove godine na tamnopute azilante smještene u hotelu Porin u zagrebačkim Dugavama. Nešto su se bili potukli međusobno, Somalijci i ostali, a stanari u okolnim zgradama kazali su novinarima da im je neugodno i da ti ljudi gledaju naše žene.

Dakle, samo gledaju, nemaju ni koplja, niti žvaču šljivu razgolićeni, no nije lako. Nedajbože da koji djevojku u Dugavama potraži. Umjesto afričke šljive nosio bi pod oba oka ove obične, domaće, horvatske. U Dugavama, a i drugdje, toliko su crni azilanti omiljeni da je jedan stanar primijetio kako ne bi tu kupio stan da je znao da će u blizini biti.

“Samo besposleni šeću”, primijetiše purgeri prekosavski. A što bi trebali raditi? Predavati fiziku ili makar ići na Dinamove utakmice?

U udžbenicima iz biologije redovito stoji da su testisi odrasle muške osobe veličine šljive. To je prosječnom konzumentu reklama u najmanju ruku u podsvijesti. Ova afrička šljiva zacijelo je veća, nije to obična, naša, horvatska, smežurana, nego plodna, krupna, obla, crnačko-afrička.

Uzimati tablete od nje samo po sebi predstavlja poniženje. Ali, zasad podnošljivo. No pristignu li crnci u većem broju, a pristići će, jer ne mogu se svi utopiti prije no što dohvate europsko kopno, uzimati afričku šljivu postat će nepodnošljivo. Bez novca, potencije i perspektive, što preostaje hrvatskom mužjaku do da navali na potentne majmune s juga, koji se, također je dio stereotipa, ničim drugim i ne zanimaju do seksom.

Non-stop su u akciji, i plodni su, premda eto nesposobni. U dlaku istim riječima stoljećima je evropska antisemitska propaganda, uz vrhunac u nacističkoj eri, opisivala Židove.

Ukratko, ne piše nam se dobro. Nastavi li se kriza, tableta će trebati sve više a oslabi li, pa nas otkriju različito obojeni Afrikanci, uzet će nam ono najsvetije: muški ponos. Dotad, rasizma u Hrvatskoj zapravo nema. Jer kako bi ga i bilo kad na sto tisuća stanovnika dođe najviše jedan “žene znaju” obojanko.

Komentari:
Anketa

Glasovat ću za:

Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH:

419
Bakir Izetbegović (SDA)
1109
Fahrudin Radončić (SBB)
333
Bakir Hadžiomerović (SDP)
1354
Emir Suljagić (DF)
225
Sefer Halilović (BPS)
114
Džebril Bajramović (Stranka dijaspore)
65
Mirsad Kebo (neovisni kandidat)
284
Adil Žigić (neovisni kandidat)
72
Halil Tuzlić (neovisni kandidat)
240
Mustafa Cerić (neovisni kandidat)
10 Votes left

jVS by www.joomess.de.

Anketa

Glasovat ću za:

Srpskog člana Predsjedništva:

375
Željka Cvijanović (SNSD)
968
Mladen Ivanić (Koalicija Savez za promjene)
464
Goran Zmijanac (stranka pravedne politike)
10 Votes left

jVS by www.joomess.de.

Anketa

Glasovat ću za:

Hrvatskog člana Predsjedništva BiH:

938
Dragan Čović (HDZ)
2393
Martin Raguž (HDZ 1990)
2208
Živko Budimir (SPP)
235
Anto Popović (DF)
10 Votes left

jVS by www.joomess.de.

Top teme

Trach

Promo

Izbori

Kolumna