Snjeguljica je prošlost - vrijeme je za Wonder Woman

Ni 100 godina nije proteklo od kada su žene u Europi, hrabre sufražetkinje, dobile pravo na glas, tako teško izboreno. I danas, u vremenu kojeg zovemo 'moderno' i 'suvremeno' žene u pojedinim dijelovima svijeta bore se za glas, bore se protiv rodne diskriminacije, bore se protiv tradicionalnih običaja od kojih ih neki tjelesno i emocionalno sakate...

 

Piše: Vera Soldo/Republikainfo.com

U doba kada Čovjek već naveliko putuje Svemirom u potrazi za novim Domom, a umjetna inteligencija i znanost pružaju neslućene mogućnosti, žena na Zemlji bori se za pravo upravljanja vozilom, pravo da za svoj rad bude vrednovana kao i muškarac, pravo odlučivanja o samoj sebi, pravo da bez pratnje muškarca može sama izaći na ulicu, protiv nasilja nad samom sobom.

Žena se i danas bori za pravo da bude slobodna žena.

Žena se bori da ju muškarac prizna da je – čovjek.

Kakve žene žele

Lijepa, nenametljiva, 'slatka', zgodna, uvijek dostupna i dotjerana, nasmijana, ali ipak ne previše pametna da, kao što to pjeva skupina SARS, bude "praktična žena koja ku'va, pere, sprema" - desetljećima je dobro osmišljen, poželjan model žene.

Ovaj model prečesto je aktualan i danas.

Modna industrija nameće nepisane regule žene. Nekada su žene pretvorene u hodajuće vješalice, što je u liječničke ordinacije dovelo generacije djevojčica oboljelih od bulimije i anoreksije. Danas za milijune djevojčica, uskoro mladih žena, uzori su starlete. Novi termin za djevojku "vau" izgleda, s nekoliko plastičnih intervencija, nepoznatog izvora zarade, života na vrlo visokoj nozi i upitnog dostojanstva.

Danas, kao nikada do sada, žena je često svedena na obično meso, a "guzica i sisa" postaju prečesto mjerilo njezine vrijednosti. Takav model ponašanja, isprazni životni svjetonazor, osiromašen od bilo kakvih vrijednosti učenja i znanja, površnost i sebičnost, nameće se kao poželjan životni svjetonazor i stil milijunima djevojčica i djevojaka. Sve je podređeno savršenoj fotografiji i što većem broju 'lajkova'.

Žene su zlatna žila showbiznisa

Žene današnjice nisu prisiljene samo boriti se protiv nametnutih društvenih normi, već i protiv nevjerojatnih, nepisanih pravila koje nameće 'showbiznis' u svojoj gramzljivoj želji za milijardama koje donosi. Žena i njeno dostojanstvo i integritet tu nisu poželjni, a upravo žene su zlatna žila showbiznisa. Ta nemilosrdna neman ne odriče se lako svoga blaga.

S druge strane, žudeći za ravnopravnošću, žena se mukotrpnim radom bori za vlastitu emancipaciju. Teret koji joj donosi emancipacija stoički i hrabro podnosi - danas je zaposlena iako često manje plaćena od muških kolega, iako ne dovoljno - politički je aktivna, ali i dalje je kućanica, dobra supruga, suosjećajna i odgovorna majka. Stup obitelji, pa tako i društva.

Emancipacija je od žene načinila super ženu koja podnosi teret života kao malo koji "muškarac". Zar tu onda možemo govoriti o ikakvoj ravnopravnosti? Naravno da ne, jer bilo koji muškarac teško može biti ravnopravan s takvom ženom.

Bespredmetno je nabrajati znanstvenice, humanitarke, pustolovke, istraživačice, liječnice, političarke, bez čijih dostignuća, otkrića i djela ovaj svijet ne bi bio onakav kakvog ga pamtimo. I ovo doba donijet će nove plodove i nove uspjehe tisuća žena, pa čak i onih u zemljama gdje je uspjeh sačuvati i goli život.

Kao ni ona prošla, ni ovo vrijeme nije blago doba za ženu. Žena i dalje mora nastaviti svoj put i borbu za svoj život, egzistenciju, svaku slobodu i bitak, prisiljena tražiti, a ne uzimati, prava koja joj životom pripadaju. Kako bi bila „dostojna u muškom društvu“, često se mora višestruko više dokazivati u svijetu gdje se uspješan muškarac zove 'biznismen', a uspješna žena često – kučka. U vremenu kada se za muškarca u zlatnim godinama i s pokojom srebrnom vlasi naziva 'markantnim', a takvu ženu 'babom'.  U društvu gdje na intervjuu za posao mladoj djevojci postavljaju osobno pitanje 'Namjeravate li zasnovati obitelj i uskoro imati dijete?', a vjerski učitelji istodobno kritiziraju jer prema njihovom mišljenju dovoljno ne rađaju i glavni je krivac za demografski slom.

'Pepeljuge' i 'Snjeguljice', bespomoćne žene koje čekaju svog princa na bijelom konju bajke su iz nekih davnih vremena. Danas je vrijeme 'Wonder Woman', super žene koje svoj život imaju u svojim rukama.

Jer na to imaju pravo.

 

 

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna