'Bitka za Ramu' ušla i u samostanske zidine: Novi gvardijan izabran protiv većinske volje ramskih fratara

Puno se u Rami priča, a još nije javno obznanjeno da je politička bitka za Ramu prošla i kroz samostanske zidine. Portal Republikainfo.com ima informaciju da se "dogodio izuzetak prigodom imenovanja gvardijana Franjevačkog samostana Rama Šćit". Naime, po pismu koje je stiglo u našu redakciju provincijal Franjevačke Provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić zanemario je volju ramskih fratara, koji su na tajnim izborima sa 17 glasova izabrali za gvardijana fra Miljenka Petričevića, a "nametnuo" fra Andriju Jozića, koji je dobio svega osam glasova. Uprava Provincije ranije je poštivalja volju fratara, no sada ipak ne. Zašto?Na naš upit o izboru gvardijana fra Miljenko Petričević nije želio govoriti. Kratko je samo u telefonskom razgovoru kazao da možemo "govoriti o bilo čemu, ali o tome ne".

Iz Franjevačke Provincije Bosne Srebrene također informacije ni "na kapaljku".

Bivši tajnik Davor Dominiković kazao nam je da upit o izboru gvardijana u Rami pošaljemo na službeni mail Provincije, što smo i učinili prije tjedan dana, no odgovora nismo dobili. Novoimenovani tajnik fra Damir Pavić na mobitel nam se nije javio, a saznajemo da je na godišnjem odmoru.

Tako smo ostali uskraćeni za odgovor jesu li navodi iz pisma točni i zašto fra Miljenko Petričević nije gvardijan, ako je izabran tajnim izborima, a većinskom voljom ramskih fratara, koja se do sada poštivala. Spominje se i da su ramski fratri prilikom izbora novog provincijala Bosne Srebrene bili za fra Ivana Šarčevića, odnosno većina njih, osim doljanskog župnika fra Andrije Jozića i još nekih. 

U pismu se navodi i politička konotacija oko izbora novog gvardijana, no iz Provincije nisu odgovorili je li to točno, odnosno je li fra Andrija Jozić od novog provincijala favoriziran ispred fra Miljenka Petričevića zato što je skloniji starom HDZ-u. Ramljaci s kojima smo razgovarali kažu nam da je atmosfera u općini općenito usijana.

Općinu koja prima milijunske uplate u proračun zbog prirodnih blagodati, odnosno naknada za vode - vodi načelnik HDZ-a 1990. Jozo Ivančević. Devedesetka ju želi zadržati, a HDZ BiH ponovno dobiti. Ima li to i koliko veze s fratrima, oni sami nisu odgovorili.

(K.S.P/Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Žrtva upravljanja narodom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna