EU ne želi natrag svoje ISIL-ovce, Irak će ih najvjerojatnije pogubiti

The Independent piše kako će najmanje 100 europskih terorista, pripadnika ”Islamske države”, biti procesuirano u Iraku, a većina ih se suočava sa smrtnom kaznom. Britanski list citira izjavu iračkog veleposlanika u Belgiji, Jawada Al-Chlaihawia, koji je kazao kako su u pritvoru državljani europskih zemalja, uglavnom iz Belgije, Francuske i Velike Britanije, ali i teroristi iz Čečenije i iz središnje Azije.Militanti iz cijelog svijeta su se pridružili terorističkoj organizaciji kada je ISIL 2014. godine uspostavio svoj takozvani ”kalifat” u Iraku i Siriji.

Veleposlanik Jawad Al-Chlaihawi je za belgijski RTPF izjavio kako iračke vlasti drže i 1.400 članova obitelji stranih boraca, osumnjičenih pripadnika ”kalifata, uključujući djecu, a nalaze se zatočeni u blizini Mosula, piše https://www.logicno.com/.

Mnogi su iz Turske i bivših sovjetskih zemalja u središnjoj Aziji, ali se vjeruje da među njima ima Francuza i Nijemaca.

The Independent piše kako je nejasno što će se dogoditi s obiteljima i djecom članova ISIL-a.

“Mi držimo obitelji ISIL-a pod jakim sigurnosnim mjerama i čekamo vladine zapovijedi što činiti s njima”, izjavio je irački pukovnik Ahmed Al-Taie.

“Dobro se odnosimo prema njima. To su obitelji krupnih zločinaca koji su hladnokrvno ubijali nedužne ljude. Ali kada smo ih ispitivali, otkrili smo da su gotovo svi od njih zadojeni pokvarenom propagandom Islamske države”, dodao je irački pukovnik.

Neki su teroristi uhićeni na granici između Iraka i Sirije, nakon što su pokušali pobjeći pred napadima sirijske vojske. Te se teroriste u Europi opisuje kao ”umjerene pobunjenike” i dobili su oružje i prošli obuku američkih, britanskih i francuskih instruktora u kampovima u Jordanu i Turskoj.

Irački veleposlanik je rekao kako se čini se da neke od europskih zemalja ne žele primiti svoje državljane, ni teroriste, ni članove njihovih obitelji. Na primjer, Francuska će iz humanitarnih razloga prihvatiti samo djecu, ali odbija primiti odrasle žene. Ostavila im je izbor da ”učine ono što žele”, ili da ostanu s djecom i Iraku ili da djecu pošalju samu za Francusku.

Pripadnici ”kalifata” ili Al-Nusra Fronta iz Europe, koji su došli iz spomenutih zemalja, krenuli su na Bliski istok kada je pokrenuta kampanja za uništenje Iraka i Sirije. Osim fanatizma, mnoge su privukle dobre plaće koje su im osiguravali emisari iz Saudijske Arabije ili Katara.

Nedavna postignuća iračke i sirijske vojske u borbi protiv terorizma su bila alarm za europske prijestolnice, jer se pojavilo pitanje što činiti pri mogućem povratku ovih boraca u matične zemlje.

Europske vlade ih odbijaju prihvatiti. Dijelom iz sigurnosnih razloga, ali i kako bi se prikrila činjenica da su upravo europske vlade kao “pobunjenike protiv Assada” ili “borce za slobodu” ove teroriste poslale na Bliski istok.

Najnoviji napadi u europskim zemljama, od Francuske do Njemačke, od Belgije do Britanije i šire, potaknuli su europske vlasti na oprez i povećanu kontrolu protoka “stranih boraca” iz Sirije i Iraka. Međutim, teroriste po povratku u Europu je jako teško kontrolirati u toliko velikom broju ilegalnih imigranata.

U ovom trenutku oko stotinu terorista u Iraku čeka suđenje i prema zakonima zemlje će sigurno biti osuđeni na smrt. Iako službeno ne podržavaju smrtnu kaznu, vlasti europskih zemalja čiji su državljani kao pripadnici ”kalifata” uhićeni u Iraku sigurno neće dizati pretjeranu buku zbog njihove sudbine.


(Izvor: Logično.com/N.N.)

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna