POVRATAK U PROŠLOST I PUTINOVI PLANOVI 'Želite stabilnost na Balkanu? Vratite Jugoslaviju'

Kolumna britanskg novinara Neila Clarka 'Želite stabilnost na Balkanu? Vratite Jugoslaviju', napisana za rusku državnu kuću RT, uznemirila je mnoge duhove na Balkanu. Clark koji je svojedobno radio i za BBC, Sky News, Press TV, za RT analizira stanje na Balkanu, navodi kako je za raspad Jugoslavije najveći krivac SAD i Njemačka te zaključuje kako bi Jugoslavija bila jedino rješenje stabilnosti. Preporuka povratka u prošlost i uskrsnuće krnje Jugoslavije, bez Slovenije i Hrvatske, možda je najava budućih stremljenja ruske administracije kada su u pitanju zemlje Balkana. U tom kontekstu lakše bi se mogli protumačiti i potezi pojedinih bh. lidera koji, zasigurno, priželjkuju ovakav scenarij.Neil Clark je otvoren i ne ustručava se u svojim redovitim kolumnama isticati svoju prorusku orijentaciju, što je i razumljivo s obzirom na suradnju s ovom ruskom, državnom TV kućom.

On navodi da su raspad nekadašnje Jugoslavije snažno poticale i podržale zapadne snage, najviše SAD i NATO saveznici za koje kaže da su odgovorni i za sadašnje probleme koji pogađaju regiju, dok su Rusi smatrani 'lošim mmomcima'.

"Amerikanci, koji su zagovarali samoodređenje kosovskih Albanaca kao dio svoje strategije priznanja Kosova od Jugoslavije, a potom i Srbije, teško se mogu suprotstaviti referendumu bosanskih Srba koji glasuju i odlučuju o svojoj budućnosti. Ako toliko znači "teritorijalni integritet" Bosne, zašto toliko nije važan i "teritorijalni integritet" Jugoslavije?", pita se Clark u svojoj kolumni.

On navodi da je upravo Balkan na popisu mogućih žarišta te tako i prevencija sukoba američkog Vijeća za vanjske poslove (Council on Foreign Relations-CFR).

Clark navodi CFR: "Etničke politika na Balkanu međusobno su povezane. Ako Republika Srpska pokuša napustiti Bosnu i Hercegovinu, neki Srbi na sjeveru Kosova pokušat će napustiti Kosovo, a neki Albanci na jugu Srbije pokušat će napustiti Srbiju. Neki muslimani u Srbiji također bi se trebali ujediniti s onim ostatcima Bosne i Hercegovine. Ako je Makedonija podijeljena, njegovi Albanci bi mogli poželjeti ujedinjenje s Kosovom i potencijalno s Albanijom i većinom većinskim općinama južne Srbije, što bi potaknulo etničke podjele u dijelovima Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije".

On smatra da se iz svega "upravo zato može zaključiti zašto su mnogi u zeljama regije nostalgični za Jugoslavijom".

Navodeći kako je "Jugoslavija za vrijeme Titove vladavine bila stabilna i ekonomski uspješna zemlja za razliku od slabih ekonomija zemalja koje su nastale njenim raspadom; gdje je vladalo bratstvo i jedinstvo, a ne (kao danas) etničke podjele, on zaključuje da je "razaranje Jugoslavije bila tragedija ne samo za ljude s Balkana nego i za čovječanstvo općenito".

On povlači paralelu iz 'hladnoratovskog vremena' kada je, kako piše, Jugoslavija imala ulogu Zapada, no da je rušenjem Berlinskog zida postala 'potrošena nacija'.

Ovaj britanski novinar, nadalje, piše-optužuje da je Njemačka aktivno podržavala i poticala odcjepljenje Slovenije i Hrvatske iz Jugoslovenske federacije, a da je stvaranje 'neovisne Bosne' bilo više od američkog projekta.

On tu navodi i 'krivca':"SAD su poduprle separatističku Aliju Izetbegoviću i učinkovito sabotirale mirno rješenje bosanskog pitanja kada je veleposlanik Warren Zimmerman nagovorio Izetbegovića da se odrekne potpisivanja Lisabonskog sporazuma, podržanog od EU-a1992. godine. Zimmerman, kao što sam prethodno rekao, učinkovito je zapalio iskru za brutalni rat u kojem je, smatra se, živote izgubilo 100 tisuća ljudi". 

"Umjesto jedne jake jugoslavenske države, na Balkanu danas ima nekoliko malih, ekonomski slabih država. To odgovara SAD-u, sa svojom imperijalnom strategijom 'Divide et Imperia', što je potpuno u redu, ali je jasno protiv najboljih interesa naroda u regiji. Jedini način na koji se problemi Balkana mogu riješiti jest vraćanje vremena. Postupna rekonstrukcija multietničke Jugoslavenske federacije - s punim, zajamčenim pravima za sve njezine građane - i sporazum o prijateljstvu s Albanijom, koji bi se možda mogao ponuditi "pridruženom" članstvu, logično je rješenje za sadašnje podjele. Jugoslavija je imala smisla u 20. stoljeću i danas ima jednako smisla", zaključak je britanskog novinara Neila Clarka u kolumni za rusku državnu televiziju.

Njegovu kolumnu u cijelosti možete pročitati:

OVDJE/(Republikainfo.com/V.S.)

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna