MOŽDA SU IZVIĐAČI? Djecu u logoru na Zlatiboru uče ratovanju

Vijest da je na planini Zlatibor organiziran logor za djecu u kojem se živi i radi po vojničkim pravilima, u odori i uz vježbe improviziranim oružjem, potaknula je burna i suprotna reagiranja u Srbiji i u regiji.

 U logoru na padinama Zlatibora su 34 dječaka i 10 djevojčica iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, u dobi su od 12 do 23, a uglavnom su djeca vojnih vetarana iz ratnih sukoba tijekom 90-ih na području bivše Jugoslavije. Organizator logora, predsjednik Udruge učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (USOYU) Željko Vukelić, tvrdi kako se oni uz pomoć instruktora iz Rusije i umirovljenih pripadnika policije i vojske Srbije uče obrambenim vještinama i u tome on osobno "ne vida ništa loše". U medijima su se pojavila izvješća kako je riječ o prvom "omladinsko-patriotskom" logoru za djecu, te da su ga organizirale "srpske i ruske veteranske i patriotske skupine".
Vijest da je na planini Zlatibor organiziran logor za djecu u kojem se živi i radi po vojničkim pravilima, u odori i uz vježbe improviziranim oružjem, potaknula je burna i suprotna reagiranja u Srbiji i u regiji.
Aleksandar Vučić Marinko Jurasić Jesu li 'teške riječi' Aleksandra Vučića pomogle žrtvama Oluje?

U logoru na padinama Zlatibora su 34 dječaka i 10 djevojčica iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, u dobi su od 12 do 23, a uglavnom su djeca vojnih vetarana iz ratnih sukoba tijekom 90-ih na području bivše Jugoslavije.

Organizator logora, predsjednik Udruge učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (USOYU) Željko Vukelić, tvrdi kako se oni uz pomoć instruktora iz Rusije i umirovljenih pripadnika policije i vojske Srbije uče obrambenim vještinama i u tome on osobno "ne vida ništa loše".

U medijima su se pojavila izvješća kako je riječ o prvom "omladinsko-patriotskom" logoru za djecu, te da su ga organizirale "srpske i ruske veteranske i patriotske skupine".

"Možda kamp jeste po zakonu, ali se postavlja pitanje da li je opravdano, kakve su posljedice i tko je ovlastio instruktore da provode obuku", objavila je agencija Tanjug, navodeći da predsjednik općine Čajetina Milan Stamatović logor na Zlatiboru vidi kao "humanitaran i patriotski", tvrdeći kako se djeca uče tradicionalnim vrijednostima.

"Ovo nije vojni kamp gdje se djeca obučavaju za terorističke akcije, kako nas optužuju u javnosti. Mi nećemo zbog tih optužbi odustati, već ćemo se truditi da kamp postane tradicionalan, kako bi što više djece moglo naučiti ono što ne mogu kroz redovito školovanje, jer nema više obrane i zaštite kao predmeta u školama", rekao je novinarima Stamatović.

On je naglasio kako se u "humanitarno-patriotskom kampu djeca uče tradicionalnim vrijednostima", a nisu plaćena "kao što plaćaju sudionike u reality show emisijama". Prema izvješću Radio-televizije Srbije (RTS) u logoru na Zlatiboru "djeca se u odorama obučavaju za borbu, korištenje pušaka i noževa", a organizatori su USOYU i ruska nevladina organizacija "Enot".

"Slika je mnoge uznemirila, a stručnjaci upozoravaju na mogućne štetne posljedice po djecu", uz ocjenu da su "odgovorni i roditelji i društvo i država", navodi RTS.

"Omladinsko patriotski kamp - tradicija ili indoktrinacija?", pita se u naslovu današnjeg izvješća sa Zlatibora regionalna TV N1. Organizatori tvrde kako je sve po zakonu, puške su gumene, pištolji aluminijski, a najveća pažnja posvećena je preživljavanju i boravku u prirodi. Organizator logora Željko Vukelić upozorava kako ih imaju Mađarska, Belgija, Engleska. "U Engleskoj imate ovakve militantne kampove, na tri razine, gdje deca koja završavaju te kampove imaju prednost pri zapošljavanju", tvrdi Vukelić.

Psiholozi koje je RTS konzultirao drže da je "militarizacija pogrešan smjer", te da država treba kontrolirati kakvi su to logori, dok se roditelji trebaju zapitati da li djeci treba dati suglasnost da sudjeluju u takovim obukama i "čemu će sve osim tim vještinama dijete biti izloženo". Postojanju i načinu organiziranja logora usprotivile su se i pojedine stranke i političke organizacije, a za širu javnost sporna je "militarizacija djece".

Organizatori tvrde i da se sve radi sukladno zakonu, a da je logor prijavljen kao "javni skup", a dozvolu i financijsku potporu dobili su od općine Čajetina. Za roditelje 44 sudionika ovog logora sudjelovanje njihove djece nije sporno i kažu kako će se "kroz ovaj vid obuke naučiti redu, radu i disciplini".
 

Inače, paravojni kamp na Zlatiboru, u kojem su djeca u uniformama, po uzoru na ruske kampove, obučavana vojnim vještinama, zatvoren je kasno sinoć poslije upada odreda policije, prenose beogradski mediji.

Predsjednik inicijativnog odbora 'Zdrave Srbije', Milan Stamatović, izjavio je da je "omladinsko-patriotski kamp" na Zlatiboru organiziran s ciljem da se djeca uče samoobrani i preživljavanju u prirodi, a ne da bi se organizirao puč protiv vlasti Aleksandra Vučića te je dodao da oružje koje djeca koriste nisu prave ruske puške, već kineske plastične igračke.

Stamatović je u priopćenju pozvao Vučića da se prestane kriti iza "svog savjetnika" Nebojše Krstića i, kako se izrazio, "komesara za rasrbljavanje Srbije" Čedomira Jovanovića te da sam kaže, ako ima dokaza, da je on organizirao kamp na Zlatiboru s ciljem izazivanja krvoprolića i pokušaja puča, prenose beogradski mediji.


(Izvor: HINA/Republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna