Ashdown, Bildt i Schilling: Trgovina teritorijom Kosova i Srbije ugrožava BiH

Bivši visoki predstavnici u BiH Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling poslali su otvoreno pismo visokoj predstavnici EU Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, u kojem ih pozivaju da napuste planove vezane za trgovinu teritorija između Srbije i Kosova.U pismu kojeg prenose mediji izražavaju duboku zabrinutost zbog izjava nekih dužnosnika EU da bi bili spremni da podrže sporazum između predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija koji uključuje prijenos teritorija između Srbije i Kosova putem tzv. korekcije.

Njih trojica su izrazili bojazan da promjene granica u regiji poput ovih neće riješiti podjele na Balkanu, već će ih produbiti.

U svom pismu Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling navode:

"Znamo Bosnu i Hercegovinu dovoljno dobro te smatramo da bi ovakav jedan čin ohrabrio i potaknuo one koje žele raspad BiH, a koji se već pozivaju na povratak na status quo u Daytonu, rušeći sve ono što smo mi i naši bh. partneri radili više od dva desetljeća", naveli su bivši visoki predstavnici u BiH, dodajući da će to biti poticaj svim nacionalističkim političarima za početak destabilizacije zemalja u regiji.

Oni naglašavaju da se ne mogu povlačiti nikakve paralele između Bosne i Hercegovine i Kosova.

Istaknuli su da ne mogu zamisliti destruktivniju politiku po Balkan, u smislu njegove destabilizacije, nego aktualnu, kada je riječ o crtanju novih granica između Kosova i Srbije.

"Bez sumnje, destabilizacija aktualnih aranžmana, poput onih za Makedoniju ili BiH, dovela bi do egzodusa manjina iz njihovih zajednica", stoji u zajedničkom priopćenju tri bivša visoka predstavnika u BiH./Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna