Komšić u Mostaru na poziv 'Sinova Mahale' - ali nema ga na Lipanjskim zorama, kada su Mostar zajedno oslobađali Hrvati i Bošnjaci

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić nazočit će danas na otvaranju novoizgrađenog objekta "Spomen-soba agresije na Mostar", u naselju Donja Mahala u Mostaru, priopćilo je Predsjedništvo BiH. Inače, Komšić je u Predsjedništvu kao hrvatski član, a posjetom će odati počast Armiji BiH i potvrditi svoje stajalište da je HVO kao i JNA i VRS izvršile agresiju na Mostar. Kao deklarativni predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, Komšić neće nazočiti ni obilježavanju 'Lipanjskih zora', u spomen na 1992. godinu kada su snage HVO, HV i HOS, a među kojima je bio i značajan broj Bošnjaka, oslobodile područje Mostara od agresije rezervista JNA.Udruga građana "Sinovi Mahale" iz Mostara danas u 17.30 sati organizira svečano otvaranje novoizgrađenog objekta "Spomen soba agresije na Mostar".

Memorijalna soba proteklog rata upotpunila je Šehidsko spomen-obilježje, koje su Sinovi Mahale sagradili u mostarskom naselju Donja Mahala, a koje se sastoji od spomen-česme i parka, u kome su izloženi eksponati iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., priopćili su iz spomenute udruge.

Projekt spomen-sobe napravio je mostarski arhitekt Anel Jakirović, a napravljena je kao izložbeni prostor sa stalnom postavkom ratnih fotografija na mobilnim štafelajima, koji omogućavaju da se soba brzo i lako pretvori u salu sa sjedećim mjestima, u kojoj će se moći pogledati video zapisi i dokumentarci iz rata.

Spomen soba bit će mjesto u kojem će se obilježavati svi važniji datumi iz razdoblja agresije na Mostar, kao i svi važni datumi iz cijele BiH.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna