DODIK SLAVIO BEZ ČOVIĆA Banja Lukom marširali članovi Ravnogorskog četničkog pokreta

Središtem Banje Luke danas su marširali pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta, a "u povodu obilježavanja 93. godišnjice ulaska srpske vojske u ovaj grad 1918. godine", kako je ranije najavljeno.

Organizator skupa, u kojem su sudjelovali i pripadnici četničkog pokreta, je bio Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade manjeg bh. entiteta. Članovi pokreta su marširali centrom Banje Luke noseći već prepoznatljive uniforme i zastave, nakon čega su položili cvijeće na grob Svetog Pantelije, a Srbima stradalim u Prvom svjetskom ratu je služen parastos u crkvi Svete Trojice.

Poznato je da Parlament BiH nikada nije usvojio Zakon o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u BiH, tome su se protivile političke stranke iz Republike Srpske. Upravo zbog toga četnici i jesu mogli danas marširati gradom iz kojeg su tokom 1992. i 1993. godine protjerane gotovo sve bošnjačke i hrvatske porodice, a većina ih se nikada nije vratila na svoje ognjište, ili su zbog ovakvih provokacija bili prisiljeni prodati svoju imovinu i zauvijek napustiti svoj grad.

Ravnogorski četnički pokret marširao je Banjom Lukom na 16. godišnjicu potpisivanja Daytonskog sporazuma koji bi trebao biti jamstvo mira na ovim prostorima, a u čije se slovo i duh kune vladajuća struktura u Republici Srpskoj. No, sve dok se ne zabrani djelovanje ekstremnih organizacija u BiH, koje veličaju fašizam, mir je itekako upitan. (Izvor: Sarajevo-x.com/republikainfo.com)

 

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna