U Federaciji stupa na snagu Zakon o vinu - nema više uvoza jeftinog grožđa iz Makedonije

Na posljednjoj sjednici Vlada F BiH, na prijdlog dopremijera F BiH i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivankovića-Lijanovića, usvojila je Prijedlog Zakona o vinu. Jedna od novina uopće je i činjenica da novi Zakon propisuje da se vino sa oznakom "made in BiH" više neć moći proizvoditi od uvoznog grožđa.

Ovim su proizvođači vina u Federaciji Bosne i Hercegovine dobili novi Zakon o vinu, petnaest godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, čime je stvorena osnova za kvalitetniju proizvodnju vina.
Glavni cilj novog Zakona o vinu jeste da osigura povoljniji zakonodavno–pravni ambijent za održivi razvoj vinarsko-vinogradarskog sektora, time što će se uspostaviti i održavati jedinstveno i uređeno tržište vina u skladu s EU standardima.
Novi federalni Zakon o vinu definira proizvodnju, preradu, kvalitet i promet grožđa vinskih sorti; proizvodnju, preradu, kvalitet i promet vina; razvrstavanje vina i norme kvaliteta; zaštitu zemljopisnog podrijetla vina; uspostavu i vođenje registara proizvođača grožđa i vina; podjelu nadležnosti između federalne, županijske i općinske razine vlasti u Federaciji BiH; uspostavu učinkovitog i djelotvornog sustava inspekcijske kontrole i nadzora u sektoru vinogradarstva i vinarstva.
Novi federalni Zakon o vinu propisuje da se vino ne može proizvoditi od uvoznog grožđa, što će pričinjavati mnoge probleme domaćim vinarima koji su, tijekom siromašnijih godina uroda, prisiljeni kupovati jeftinije grožđe iz, primjerice, Makedonije. /republikainfo.com/

Komentari:

Anketa

Glasovat ću za:

Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH:

46
Bakir Izetbegović (SDA)
196
Fahrudin Radončić (SBB)
100
Bakir Hadžiomerović (SDP)
170
Emir Suljagić (DF)
24
Sefer Halilović (BPS)
38
Džebril Bajramović (Stranka dijaspore)
22
Mirsad Kebo (neovisni kandidat)
10
Adil Žigić (neovisni kandidat)
10
Halil Tuzlić (neovisni kandidat)
39
Mustafa Cerić (neovisni kandidat)
10 Votes left

jVS by www.joomess.de.

Anketa

Glasovat ću za:

Srpskog člana Predsjedništva:

119
Željka Cvijanović (SNSD)
342
Mladen Ivanić (Koalicija Savez za promjene)
154
Goran Zmijanac (stranka pravedne politike)
10 Votes left

jVS by www.joomess.de.

Anketa

Glasovat ću za:

Hrvatskog člana Predsjedništva BiH:

258
Dragan Čović (HDZ)
625
Martin Raguž (HDZ 1990)
996
Živko Budimir (SPP)
30
Anto Popović (DF)
10 Votes left

jVS by www.joomess.de.

Top teme


Trach

Promo

Kolumna