Obrana Ratka Mladića tvrdi da je teško bolestan i žele odgoditi kraj suđenja, a haški sudci ne misli tako

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjeve obrane bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u vezi s njegovom procesnom sposobnošću i pokretanjem postupka protiv glavnog haškog liječnika Polla Falkea.U obrazloženju Tribunala se, između ostalog, navodi da se ocjena o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića temelji na stavu liječnika koji ga nije osobno pregledao.

U obrazloženju, koje je potpisao sudac Alphons Orie, navodi se da obrana nije pokazala da zdravstveno stanje optuženog opravdava da se zbog toga odgodi izricanje prvostupanjske presude, kao i da je, prema mišljenju neovisnih stručnjaka i liječnika UNDU-a, njegovo stanje stabilno, prenosi RSE.

Što se tiče zahtjeva obrane da bude pokrenut postupak protiv glavnog haškog liječnika Falkea, u priopćenju se navodi da sudsko vijeće nije nadležno za to pitanje, već samo Mehanizam za međunarodne kaznene tribunale koji je ovlašten za provođenje i okončanje svih postupaka u svezi s nepoštovanjem suda.

"Mehanizam je odgovarajući forum koji treba odrediti ima li osnova da je pojedinac odgovoran za nepoštovanje suda", navodi se u priopćenju.

Branitelji generala Ratka Mladića zatražili su od Haškog tribunala da hitno zakaže ročište na kojem će se utvrđivati je li Mladić procesno sposoban, te razmotri njihov zahtjev za pokretanje postupka protiv glavnog haškog liječnika Polla Falkea.

U svom podnesku Mladićevi odvjetnici su ponovili raniji zahtjev da se zbog toga odgodi izricanje prvostupanjske presude Mladiću, zakazane za 22. studenog, i da se prethodno odluči o njihovim zahtjevima.


(Izvor: FTV/RSE)

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna