Žensko poduzetništvo ima pozitivan utjecaj na zaposlenost i ekonomski rast

Udruženje poslovnih žena u BiH organiziralo je u Sarajevu konferenciju na kojoj je istaknuta važnost i pozitivan utjecaj koji žensko poduzetništvo može imati na zaposlenost i ekonomski rast u BiH.- U svijetu se 19. studeni obilježava kao dan poduzetnica kada se podsjeća na važnost žena u ekonomiji država.Ovaj skup smo nazvali 'Kako razbiti strah od 'pogleda u ogledalo'?!' zato što su žene na neki način samokritične, možda više nego muškarci i često postoje dvojbe mogu li nešto uraditi ili ne. S druge strane, uvijek postoji i problem da li to mogu stići – izjavila je Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH.

U tom udruženju, kako je dodala, nastoje ohrabriti žensko poduzetništvo, pokrenuti javno-privatni dijalog, te razgovaraju s lokalnim zajednicama da bi ustanovili na koji način se mogu rješiti neki problemi, što je nužno da bi žene mogle razvijati svoj biznis.

- Naprimjer, od  toga da se produži rad dječjih vrtića, pa do nekih drugih vidova pomoći. Upravo s pet općina u BiH razmatramo pokretanje pilot projketa akceleratora u kojima mi bi kao udruženje mogli trenirati nekoga tko bi savjetovao žene u smislu pisanja projekta, apliciranja za sredstva koje daju općine i drugo – navela je Zubčević.  

Udruženje uz pomoć EBRD-a za nekih 15–ak dana službeno pokreće online potral za poduzetnu ženu i one koje to žele postati. Osnovni zadatak, navela je Zubčević, bit će informirati poduzetnice i poduzetnike o privrednim kretanjima u našoj zemlji, regiji i šire, zakonskim rješenjima u svezi gospodarstva u BiH, a ujedno će biti predstavljene i neke pozitivne priče.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH koja djeluje u okviru tog ministarstva starteški pristupaju ublažavanju problema neravnopravnosti spolova u oblasti rada i zapošljavanja i preduzetništva.

-  S obzirom da je pristup ravnopravnosti spolova u oblasti rada i zapošljavanja vrlo složen, naše mjere su multidisciplinarne i podrazumjavaju zahvate na svim razinama vlasti, od inoviranja zakonodavnog okvira koji naprimjer i danas neravnomjerno adresira problem porodiljskog odsustva, učešća žena u upravljanju u ekonomiji pa sve do konkretnih mjera kao što su određene grant linije za pospješivanje ženskog preduzetništva, zatim donošenje strategija na svim razinama vlasti da bi se pospješilo učešće žena u pristupu ekonomskim resursima i upravljanju u društvu i ekonomiji – izjavio je pomoćnik direktorice Agencije za ravnopravnost spolova BiH Saša Leskovac.

U usporedbi s mnogim državama u regiji sa sličnim tranzicijskim procesima, dodao je Leskovac, BiH još ima najmanju razinu učešća žena na tržištu rada. Žene čine 51,7 posto od ukupno procjenjenog radno sposobnog stanovništva, a samo 35,6 posto zaposlenih su žene.

-  Agencija za ravnopravnost spolova BiH je prije dvije godine realizirala istraživanje o učešću žena u upravnim odborima vodećih sto tvrtki u BiH i došli smo do podataka da žene čine 20 posto članova upravnih odbora i 15 posto članova nadzornih odbora u ovim poduzećima. Prema nalazima istraživanja, žene su zauzele u prosjeku samo 15,1 posto u odborima poduzeća u BiH, od čega je bilo samo 12 posto predsjednica odbora, s tim da postoji više od 50 posto odbora bez ijedne žene – naveo je Leskovac.(Izvor: FENA)

Komentari:

No comment.

Grožđe na vrbi

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna