Podignuta optužnica protiv 23-godišnjeg mladića: Želio otići iz BiH i pridrižiti se teroristima ISIL-a

Protiv Amira Haskića, rođenog 1995. godine u Sarajevu, tužitelj Tužiteljstva BiH, Odjela za terorizam, podigao je optužnicu zbog sumnje da se želio pridružiti tzv. Islamskoj državi (ISIL).Optuženi Haskić tereti se da je stvorio plan i osigurao potrebna sredstva s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, koja djeluje izvan BiH, te se odlučio pridružiti strukturama tzv. ISIL-a, koji je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom.

"Optuženi je u studenom 2017. godine, putem internet komunikacije i aplikacija za kontakte, stupio u kontakt s aktivnim pripadnikom tzv. ISIL-a, koji se nalazi u Siriji, te u komunikaciji govorio pripadnicima tzv. ISIL-a kako je osigurao potrebna sredstva i da će se proključiti ovoj terorističkoj skupini.

Dodao je i kako će, "po dolasku u Siriju, zapaliti putovnicu BiH", te kao "pripadnik terorističke skupine tzv. Islamske države, sudjelovati u oružanim sukobima u Siriji", ističe se u optužnici.

Optuženi je u svojoj namjeri, otkriven, lociran i spriječen od strane policijskih i sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini, nakon čega su izvršeni pretresi objekata koje koristi, a osumnjičeni uhićen i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti za kazneno djelo 'protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama' iz članka 162 b., stavak (2), KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Neka jedu kolače

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna