U Međugorju SIPA uhitila Zdravka Mamića

Kako doznaje Žurnal, pripadnici SIPA-e uhitili su Zdravka Mamića. Međunarodnu tjeralicu za Mamićem, koji je u Hrvatskoj prvostupanjskom presudom osuđen na šest i pol godina zatvora, a prije toga je prebjegao u BiH, raspisao je Županijski sud u Osijeku.
Županijski sud u Osijeku, raspisao je domaću i međunarodnu tjeralicu te izdao poseban nalog za njegovo uhićenje na području zemalja Europske unije. Dan uoči izricanja presude Zdravko Mamić je prešao na područje Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim tvrdnjama u medijskim istupima, posjeduje uvjerenje o bh državljanstvu na osnovu kojeg je predao zahtjev za dobivanje svih bh dokumenata.

Prema zakonskoj proceduri Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi esktradicijski sudac trebao utvrditi koje dokumente posjeduje. Ukoliko ima validne dokumente o posjedovanju bosanskohercegovačkog državljanstva, Mamić sukladno zakonskim propisima neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina ima sa Hrvatskom potpisan ugovor po kojem je u nekim slučajevima moguće izručenje osoba po tjeralici iz Hrvatske, moguća je i obnova postupka pred ovdašnjim sudom ili izdržavanje zatvorske kazne u BiH, ali sve ovisi od vrste krivičnog djela kao i vremena njegovog izvršenja. Sporazum između dvije zemlje potpisan je 2012. godine, a Mamić se tereti za djela iz 2008. i 2009.godine, pa bi prema tumačenjima pojedinih pravnih stručnjaka to značilo da on ne može biti izručen Hrvatskoj.

Pored Zdravka Mamića osuđeni su njegov brat Zoran Mamić (4 godine i 11 mjeseci), potom poreznik Milan Pernar (4 godine i 2 mjeseca) te bivši direktor NK Dinamo Damir Vrbanović (3 godine) koje je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) teretio za utaju poreza i skrivanje za više od 15 milijuna eura, piše Žurnal.info.

 

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna