IZGLEDA DA JE NAŠ Sud BiH o Mamiću: Dinamo je oštetio prije potpisivanja Ugovora RH i BiH

Iz Suda Bosne i Hercegovine priopćeno je da je obustavljen postupak izručenja Republici Hrvatskoj Dinamova savjetnika Zdravka Mamića navodeći "da su inkriminacije koje mu hrvatsko pravosuđe stavlja na teret počinjene prije potpisivanja Ugovora dviju država o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima".Tijekom sudskog ročišta, odvjetnik se osvrnuo i na odredbe Ugovora o izručenju vlastitih državljana, zaključenog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Sud je, imajući u vidu svu priloženu dokumentaciju te činjenicu da su kaznenopravne radnje koje čine obilježja kaznenog djela, za koje se imenovani potražuje i za koje je nepravomoćno osuđen, počinjene prije potpisivanja Ugovora, donio odluku o obustavljanju postupka izručenja. Sudac za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine donio rješenje kojim je prema Zdravku Mamiću obustavljen postupak izručenja jer nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje vlastitog državljanina", stoji u priopćenju Suda BiH.

Sud je naveo i kako je optuženi Mamić u pratnji odvjetnika bio upoznat s razlozima uhićenja te je izjavio da se izričito protivi izručenju zato što posjeduje državljanstvo BiH, što je dokazao predstavljenom uloženom dokumentacijom.

Kako se navodi u priopćenju Suda BiH, tijekom sudskog ročišta, odvjetnik se osvrnuo i na odredbe Ugovora o izručenju vlastitih državljana, zaključenog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.Dinamov savjetnik i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić rekao je u petak pred Sudom BiH da posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo, a njegova obrana usprotivila se zahtjevu za izručenjem Hrvatskoj o čemu bi sudsko vijeće odluku trebalo donijeti u roku od 24 sata.

Na ročištu, koje je bilo otvoreno za javnost, sutkinja Suda BiH Tatjana Kosović je upitala Mamića o njegovim osobnim podacima, te je li mu poznato zašto se nalazi pred Sudom BiH. Mamić je rekao da kako mu je trenutačna adresa prebivališta u Tomislavgradu, te da ima državljanstvo Bosne i Hercegovine i da je njegovo zanimanje menadžer u sportu.

Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić rekao je da njegov klijent ne prihvaća dragovoljno izručenje Hrvatskoj, te se pozvao na činjenicu da ima državljanstvo BiH. Mamić je pak opetovao da je protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku vođen montirani proces, te da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu.

Ročištu je nazočio i Zoran Mamić, brat Zdravka Mamića, koji je također nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu pred Sudom u Osijeku.

Mamića su u četvrtak u Međugorju priveli pripadnici državne policijske agencije (SIPA) te je noć proveo u pritvoru Suda BiH. Nakon što je Sud zaključio o obustavljanju postupka izručenja Mamić se s odvjetnikom i prijateljima vratio u Međugorje.

Pri izlasku iu sudnice mamić je kazao: "Ponosan sam što sam državljanin BiH".

Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe s objašnjenjem da je oštetio klub Dinamo. Dan prije izricanja presude prešao u BiH, on je doputovao u BiH i kazao da tu namjerava ostati do daljnjeg.

No, podsjetimo i na to da je na Mamića prošle godine izvršen napad prilikom obilaska rodnog kraja, točnije u njegovom rodnom mjestu Zidine, tijekom obilaska spomen obilježja na mjestu gdje mu je preminuo otac. Propucan je u nogu, a počinitelji ni do danas nisu otkriveni.

/Republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Ratovanje tuđom djecom

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna