SIP je otkrio neke sumnjive prijave glasača iz inozemstva

Predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH su u postupku provjere i obrade prijava birača za predstojeće Opće izbore, koji žele glasati izvan Bosne i Hercegovine, posumnjali u krivotvorenje podataka, zbog čega će biti obaviješteno Tužiteljstvo BiH.Stručna suradnica za odnose s javnošću SIP-a Maksida Pirić izjavila je za Klix.ba da imaju blizu 50 prijava birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine kod kojih postoji sumnja u krivotvorenje dokumenata, odnosno sumnja u ispravku datuma roka važenja osobnih dokumenata.

"Pojavile su se određene sumnje u počinjenje krivičnog djela, ali u ovom trenutku ne možemo govoritio o počinjenju krivičnog djela dok se to ne obradi, dokumentira i dok se to ne proslijedi nadležnim tužiteljstvim. Također smo imali slučajeva da smo za jednu osobu primili više prijava za glasanje izvan BiH, s različitih adresa i na različite adrese u inozemstvu da se dostavi. I tu imamo određene sumnje u zloupotrebe. Zato smo i pozvali birače koji su se prijavili da glasaju izvan BiH, čije smo prijave uvažili, da provjere adrese koje su navedene u našoj web aplikaciji, gdje smo mi uzimali samo posljednju prijavu, odnosno adresu navedenu u posljednjoj primljenoj prijavi za registraciju", kazala je Pirić.

Podsjetila je da je obveza SIP-a kao državnog organa da, ukoliko imaju određene sumnje o počinjenju nekog krivičnog djela, o tome obavijeste nadležno tužiteljstvo.

CIK je ukupno od 8. svibnja, zaključno sa 24. srpnjem, zaprimio blizu 90.000 prijava glasača koji žive u inozemstvu, a koji su se prijavili da žele glasati na listopadskim izborima u BiH. To je za blizu 20.000 više nego prethodni izborni ciklus. Najveći broj prijava je stigao iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Austrije, Švedske i Danske.

Pirić nije mogla govoriti iz kojih zemalja je pristiglo najviše nevažećih prijava, odnosno iz kojih zemalja su pristizale sumnjive prijave.(Izvor: Klix.ba)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna